Antena 3 CNN Externe Siria îşi răspândeşte arsenalul chimic în întreaga ţară

Siria îşi răspândeşte arsenalul chimic în întreaga ţară

Siria îşi răspândeşte arsenalul chimic în întreaga ţară
de M.T.    |    13 Sep 2013   •   09:27

Siria a început să-şi răspândească arsenalul chimic în 50 de locuri diferite, cu scopul de a complica misiunea celor care ar urma să-l preia sub control, scrie, vineri, The Wall Street Journal, potrivit Agerpres.

Publicaţia citează responsabili americani anonimi, care susţin că o unitate militară specializată deplasează de câteva luni, inclusiv săptămâma trecută, stocurile de arme chimice, care depăşesc 1.000 de tone.

Aceste operaţiuni ar fi început acum aproximativ un an. Armele chimice sunt deplasate dinspre vestul Siriei, acolo unde sunt stocate, spre 24 de locuri importante din toată ţara.

Ulterior, unitatea responsabilă de mutarea armelor chimice a recurs la alte locuri mai mici, ajungând astfel la 50 de situri, notează sursa citată.

În pofida acestei strategii, serviciile de informaţii american şi israelian consideră că ştiu unde se află esenţialul acestor stocuri de arme chimice.

„Ştim clar mai puţin decât în urmă cu şase luni localizarea acestor arme chimice”, a recunoscut totuşi unul dintre aceşti responsabili.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a angajat să trimită ONU documentele necesare semnării unui acord pentru interzicerea utilizării armelor chimice, reclamând în schimb concesii importante Washingtonului.

SUA şi Rusia au început, joi, la Geneva, discuţii de cel puţin două zile, la care participă experţi în dezarmare, având ca subiect modul de a fi plasat sub control internaţional arsenalul chimic sirian, iniţiativă lansată luni de Moscova, care a îndepărtat ameninţarea loviturilor aeriene occidentale împotriva regimului de la Damasc.


×
Subiecte în articol: Siria criza Siria arme chimice
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
O fată de 17 ani și un tânăr de 24, găsiți morți într-un hotel din București
x close