"Toate cele 104 reactoare nucleare operaţionale în SUA au probleme grave de siguranţă şi ar trebui înlocuite", a declarat fostul preşedinte al Comisiei de Reglementare Nucleară, Gregory B. Jaczko.
Comentariile au fost făcute cu prilejul Conferinţei Internaţionale de Politică Nucleară şi sunt considerate "total neobişnuite", având în vedere că ele vin din partea unui bun cunoscător al comisiei de siguranţă în domeniu, precizează
The New York Times.
Întrebat de ce făcut aceste remarci tocmai acum, şi nu când a fost în funcţie, Jaczko a replicat că de-abia la momentul actual a ajuns la aceste concluzii, după ce a analizat cu atenţie detaliile dezastrului de la Fukushima.
"M-am gândit mai mult la aceste probleme şi am realizat că sunt deficienţe, unele chiar majore. Accidentul din 2011, de la centrala japoneză din Fukushima, mi-a atras şi mai mult atenţia asupra acestor aspecte vitale pentru evitarea unei catastrofe nucleare", a spus Jaczko, care a adăugat:
"Dacă acoperim o cârpeală cu alta nu rezolvăm problema."Conform fostului oficial, reactoarele americane au primit un aviz de funcţionare pentru încă 20 de ani, dar nu s-a permis prelungirea acestora cu o altă perioadă echivalentă. S-ar fi ajuns astfel ca unele dintre centralele nucleare să opereze pentru un interval de peste 80 de ani.
Potrivit informaţiilor oficiale, construcţia tuturor reactoarele civile din SUA a început în anii 1970 sau chiar mai devreme. Odată cu recesiunea economică din 1979, şi incidentul petrecut la centrala Three Mile Island, entuziasmul nuclear american s-a diminuat treptat.
La sfârşitul deceniului trecut,s-a înregistrat o uşoară relansare de dezvoltare a programului nuclear. Patru noi facilităţi de acest tip vor fi deschise până în 2020.
În ciuda unei revigorări substanţiale, Statele Unite sunt considerate ca fiind statul cu cea mai mare producţie de energie nucleară, ce asigură 19% din totalul necesarului intern de electricitate.
Gregory B. Jaczko a fost preşedintele Comisiei de Reglementare Nucleară din 2009 şi până în 2012, când şi-a dat demisia pe fondul unor cotroverse cu colegii săi, relatează
Times. El a votat de multe ori împotriva unor avize acordate, din cauza unor elemente de siguranţă pe care el le considera precare.
Pe parcursul mandatului său, Jaczko a pledat permanent pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de siguranţă şi securitate din domeniul energiei nucleare.