Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, la celebrarea canonizării celor doi suverani pontifi va participa şi arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, preşedinte al Conferinţei Episcopilor Catolici din România, precum şi numeroşi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi din întreaga ţară.
În cursul dimineţii zilei de duminică, în toate bisericile Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti (ARCB), va fi celebrată liturghia pro populo (pentru popor), ca mulţumire pentru canonizarea celor doi papi.
'Prin celebrarea Sfintei Euharistii, care ne uneşte, ne vom alătura în rugăciune celor care participă la Sfânta Liturghie a canonizării, la Roma, şi întregii Biserici Catolice Universale', a explicat pr. Francisc Doboş, purtător de cuvânt al ARCB.
În Catedrala Sf. Iosif, din Bucureşti, Sfânta Liturghie de mulţumire se va celebra la ora 10,30 şi va fi prezidată de Cornel Damian, episcop auxiliar. La sfârşitul Sfintei Liturghii, Damian va da binecuvântarea cu relicva papei Ioan Paul al II-lea.
Ambii suverani pontifi care vor fi declaraţi sfinţi au fost la Bucureşti în decursul vieţii lor: Angelo Roncalli, în 1930 şi 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria; Ioan Paul al II-lea, cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999.
'Ioan Paul al II-lea a fost primul papă care a vizitat o ţară majoritar ortodoxă. Ne-a sărutat pământul, a vorbit în limba română şi a adus omagiu poporului român. Vor rămâne în istorie Sfânta Liturghie în rit greco-catolic din Catedrala Sf. Iosif, la care papa Ioan Paul al II-lea a participat alături de comunitatea catolică; îmbrăţişarea frăţească dintre suveranul pontif şi patriarhul Teoctist; strigătul spontan 'Unitate! Unitate!' al celor prezenţi în Parcul Izvor, la Sfânta Liturghie prezidată de papa Ioan Paul al II-lea în prezenţa Preafericitului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române', se arată în comunicat.