Liderii Uniunii Europene, reuniţi în cadrul summit-ului de la Bruxelles, şi-au luat angajamentul să accelereze punerea în practică a unor măsuri de susţinere a creşterii economice şi a pieţei muncii. Acesta vine la o zi după ce s-a luat hotărârea de introducere a unui mecanism de supraveghere bancară din 2013.
Conform
Mediafax, la încheierea celei de-a doua zile a summit-ului european, şefii de state şi de guverne vor adopta un text care să reafirme angajamentele unui acord din iunie, care include un pact de creştere de 120 miliarde de euro.
"Este esenţial ca Uniunea Europeană să facă rapid eforturi maxime pentru punerea în practică a măsurilor convenite pentru relansarea creşterii, a investiţiilor şi a pieţei muncii, restabilirea încrederii şi îmbunătăţirea competitivităţii" se arată în proiectul de declaraţie.
Declaraţiile intervin pe fondul nemulţumirii sociale în creştere în faţa austerităţii impuse de mai multe ţări europene, pentru redresarea finanţelor publice afectate de criza datoriilor.
Joi, în prima zi a summit-ului UE, în Grecia au avut loc o grevă generală şi manifestaţii de protest.
Potrivit proiectului de acord, Banca Europeană de Investiţii (BEI) va efectua în următoarele săptămâni o majorare de capital de 10 miliarde de euro, astfel că va ajunge la o capacitate de finanţare de 60 de miliarde de euro.
În document se afirmă că un proiect de realocare a 55 de miliarde de euro din fonduri structurale neutilizate "este pe drumul cel bun".
În cazul unui program de emisiuni de obligaţiuni pentru finanţarea de proiecte, au fost deja autorizate 100 de milioane de euro, dintr-un total de 130 de milioane de euro.
Liderii europeni s-au angajat joi noaptea la introducerea treptată a unui mecanism, în 2013, pentru supravegherea băncilor din zona euro.