„Ştim de unde au fost lansate rachete şi când. Ştim unde au aterizat şi când. Ştim că aceste rachete au venit doar din zone controlate de regim şi au ajuns doar în zone controlate de opoziţie”, a spus Kerry în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, care se sprijină pe surse „multiple", guvernul lui Bashar al-Assad a recurs la gaz neurotoxic în acest atac.
„Nu vă cer să mă credeţi pe cuvânt. Citiţi singuri! Sunt dovezi din sute de surse, dovezi care sunt deja publice”, a precizat Kerry.
Oficialul american a mai precizat că forţele regimului au pregătit atacul cu câteva zile înainte, iar soldaţilor li s-a pus în vedere să-şi pună maştile de gaz.
Analiştii din serviciile de informaţii au revăzut dovezile de mai multe ori: „Am făcut acest lucru fiind mai mult decât conştienţi de experienţa din Irak. Nu vom repeta acel moment”.
„Acum, că ştim ceea ce ştim, întrebarea e ce vom face. Vom continua să vorbim cu Congresul, cu aliaţii noştri şi, cel mai important, cu poporul american. ştim că, după un deceniu de conflicte, americanii sunt sătui de război. Credeţi-mă, şi eu sunt! Dar oboseala nu ne absolvă de responsabilitatea pe care o avem”, a mai spus secretarul de stat american.
John Kerry, care l-a numit pe Bashar al-Assad „un bandit” şi „un criminal”, a lăsat de înţeles că Statele Unite ar desfăşura o acţiune cu ţintă precisă, de scurtă durată şi fără trupe la sol, împotriva Siriei şi că SUA se bazează pe aliaţii săi, Franţa, Liga Arabă şi Australia.
„Statele Unite conchid cu o convingere fermă că Guvernul sirian a comis un atac cu arme chimice în suburbiile Damascului la 21 august 2013", afirmă raportul serviciilor de informaţii americane, difuzat de Casa Albă.
Textul, ajustat pentru a nu compromite sursele americane, respinge, de asemenea, teoria apărată de Damasc şi Rusia, potrivit căreia rebelii ar fi responsabili de acest atac.
„Noi conchidem că scenariul potrivit căruia opoziţia a comis atacul din 21 august este foarte improbabil", susţin serviciile de informaţii.
„Elemente folosite de serviciile de informaţii pentru a ajunge la această concluzie includ date despre pregătirile pentru acest atac efectuate de regim şi modul în care au fost făcute acestea", se mai precizează în document.
Imediat după declaraţiile lui John Kerry, premierul Victor Ponta a oferit primele reacţii oficiale din Guvernului României.
„România condamnă cu absolută fermitate şi fără ezitare asemenea acte, crime împotriva umanităţii comise împotriva populaţiei civile, împotriva unui număr semnificativ de copii, de oameni nevinovaţi”, a declarat Ponta.
„Este de datoria Guvernului de a fi solidar cu statele care au solicitat şi impun respctarea dreptului internaţional”, a adăugat premierul.