Germania a fost unul dintre statele europene sceptice la acordarea unui sprijin financiar Ciprului, întrucât insula este percepută ca un paradis fiscal folosit pentru spălarea banilor şi evitarea taxelor, mai ales de companiile din Rusia.
Taxarea depozitelor din băncile cipriote a fost descrisă ca o acţiune acoperită a Germaniei şi statelor din zona euro împotriva organizaţiilor ruseşti.
Statele din zona euro au aprobat la sfârşitul săptămânii trecute un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă guvernul de la Nicosia trebuie să colecteze, de asemenea, fonduri de 5,8 miliarde de euro, prin taxarea băncilor locale.
"Dacă încerci să-i iei la ţintă pe ruşi, iar preşedintele Vladmir Putin trebuie să-şi apere imaginea de om puternic în Rusia, de ce nu ar decide să oprească livrările de gaze naturale către Germania până la remedierea situaţiei? Dacă vrei să ataci spălarea de bani, atunci ar trebui să o faci direct, fără să iei ostatici ţăranii ciprioţi şi companiile mici în lupta împotriva oligarhilor ruşi", a declarat Keen, pentru CNBC.
"Închiderea robinetului" din partea Rusiei nu ar fi lipsită de precedent, afirmă profesorul universitar.
"Rusia a mai jucat această carte", a spus el, cu aluzie la reducerea livrărilor de gaze naturale către Europa în 2009, în contextul unei dispute cu Ucraina.
Liderii ruşi au condamnat deja taxa. Putin a calificat, luni, măsura ca fiind "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă". Premierul Dimitri Medvedev a afirmat că decizia "este asemănătoare confiscării banilor unor cetăţeni străini".
Întrucît multe state din Europa depind de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, ameninţarea sau chiar reducerea livrărilor asigură Kremlinului o carte puternică de jucat în cazul în care vrea să marcheze o victorie politică internă împotriva Germaniei.
"Este o situaţie politică explozivă(...) Acest acord de împrumut pentru Cipru este plin de amprentele politice ale Germaniei. Dacă ţinta Germaniei era ca cei cu depozite mari, ruşii, să suporte costurile, atunci nu a avut efectul scontat", a declarat, pentru CNBC, şi Nick Spiro, şeful firmei de cercetare Spiro Sovereign Strategy.
Taxarea depozitelor bancare este echivalentă cu "zburatul creierilor capitalismului", iar aplicarea măsurii ar distruge euro şi ideea unui sistem monetar comun, a concluzionat Keen.