Insistenţa Statelor Unite, în ceea ce priveşte instalarea sistemului antirachetă în Europa, stă în calea planurilor Rusiei de a diminua bugetul alocat forţelor sale nucleare, a declarat un general din fruntea armatei ruse, într-o conferinţă organizată la Moscova, pe marginea securităţii internaţionale.
"
Rusia va diminua bugetul forţelor de atac strategice doar dacă este sigură că dezvoltarea sistemului antirachetă american nu subminează potenţialul nostru militar", a spus Şeful Statului Major Rus, Generalul de Armată Valery Gerasimov, în deschiderea dezbaterilor conferinţei Aspecte Militare şi Politice ale Securităţii Europene, desfăşurată zilele acestea în capitala Rusiei.
Evenimentul aduce la aceeaşi masă oficiali ai Apărării din Rusia, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii şi Canada, dar şi analişti militari şi politici independenţi, informează
RIA Novosti.
Şeful Cabinetului prezidenţial, Sergei Ivanov, a reiterat poziţia Rusiei în ceea ce priveşte scutul antirachetă şi a subliniat că Moscova nu doreşte să menţină vreun avantaj, ci mai degrabă caută garanţii legale privind securitatea sa actuală şi cea din viitorul apropiat.
Ivanov a transmis mesajul preşedintelui Putin, care-şi exprimă încrederea că în ciuda tuturor diferenţelor de opinie, comunitatea internaţională se află într-o poziţie favorabilă pentru clădirea unor strategii de securitate comune puternice.
Ministrul Apărării rus, Sergei Shoigu, spune că lipsa de încredere dintre Rusia şi Occident este o "relicvă a Războiului Rece". El a continuat şi a precizat că "atât oficialii NATO, cât şi cei ai administraţiei de la Moscova, au căzut de acord să nu se privească reciproc ca inamici".
Extinderea Alianţei Nord Atlantice, spre estul continentului european, periclitează înţelegerile prealabile la care cele doi poli de putere au ajuns, a mai adăugat Shoigu.