Antena 3 CNN Externe Estimări oficiale: Noua Democraţie şi Pasok vor putea forma un Guvern în Grecia

Estimări oficiale: Noua Democraţie şi Pasok vor putea forma un Guvern în Grecia

2 minute de citit Publicat la 10:16 17 Iun 2012 Modificat la 10:16 17 Iun 2012
Estimări oficiale: Noua Democraţie şi Pasok vor putea forma un Guvern în Grecia
Foto: Mediafax/AFP
UPDATE 23:00 - Partidul de dreapta Noua Democraţie se află pe primul loc în alegerile legislative de duminică din Grecia şi poate să formeze un Guvern cu socialiştii din cadrul Pasok, potrivit estimărilor oficiale ale Ministerului de Interne, relatează AFP.
   
Noua Democraţie a câştigat 29,5% din voturi, ceea ce îi asigură 128 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului grec, iar partidul stângii radicale Syriza a obţinut 27,1%, respectiv 72 de mandate. Socialiştii din Pasok se află pe locul al treilea cu 12,3% din voturi (33 de mandate), potrivit rezultatelor anunţate de Ministerul de Interne după numărarea a 18% din buletinele de vot.
 
UPDATE 21:00 - Potrivit rezultatelor finale ale exit poll-urilor, difuzate de televiziunile greceşti, cel mai bine stă formaţiunea politică Noua Democraţie

Noua Democraţie: 28, 6 - 30%
Syiriza: 27,5 - 28,4 %
PASOK: 11 - 12,4  %
Grecii Independenţi: 6,8 - 7,8 %
Partidul Zorii de Aur: 6,5 - 7,1%
Stânga Democratică: 5,8 - 6,6 %
Partidul Comunist: 4,8 - 5,6 %

Estimări pe mandate parlamentare

Noua Democraţie: 127 mandate
Syiriza: 72 mandate
PASOK: 32 mandate
Grecii Independenţi: 21 mandate
Partidul Zorii de Aur: 21 mandate
Stânga Democratică: 19 mandate
Partidul Comunist: 13 mandate

UPDATE 19:00 - Scor extrem de strâns la alegerile din Grecia. Potrivit exit-poll, Noua Democraţie şi Syriza sunt la egalitate. Astfel, Noua Democraţie a obţinut până în prezent între 27,5% şi 30% din sufragii, în timp ce Syriza are 27%-30%.

Partidul de dreapta proeuropean Noua Democraţie devansa cu doar 0,5 puncte scorul partidului radical de stânga Syriza, care se opune austerităţii, potrivit unui sondaj difuzat de televiziunile greceşti dumincă seara după închiderea birourilor de votare, în urma unui scrutin crucial, relatează
AFP.
   
Potrivit acestui sondaj, dreapta, care se vrea "garantul" menţinerii ţării în zona euro şi care susţine totodată necesitatea "renegocierii" planului de austeritate dictat de creditorii ţării, UE şi FMI, este creditată cu un scor între 27,5 şi 30,5%, în timp ce Syriza, care susţine "o anulare a acestui plan", este creditată cu un scor de 27-30%.


Secţiile de votare s-au deschis duminică dimineaţa în Grecia la ora locală 7.00 (7.00, ora României), în cadrul unor alegeri legislative cu valoare de test, considerate un referendum asupra euro şi care vor servi la stabilirea viitorului ţării, aflată în criză, relatează AFP.
   
Secţiile de votare se vor fi închise la ora locală 19.00 (19.00, ora României), când va fi publicat primul sondaj la ieşirea de la urne, care va arăta dacă grecii au reuşit să departajeze o dreaptă care susţine o politică de austeritate atenuată de o stângă radicală anti-austeritate, într-un scrutin urmărit de o lume întreagă.

Alergătorii greci au fost avertizaţi mai mult sau mai puţin direct de numeroşi oficiali europeni, cu privire la rezultatul votului.
   
Rupând cu neutralitatea afişată anterior, cancelarul german Angela Merkel a apreciat sâmbătă "important" ca grecii să aleagă duminică o majoritate care să respecte angajamentele þării în materie de austeritate.
   
În această ţară polarizată, acest lucru înseamnă susţinerea lui Antonis Samaras, care se prezintă ca garantul ancorării ţării în zona euro, în faţa stângii radicale a lui Alexis Tsipras, care se pronunţă împotriva măsurilor de austeritate impuse grecilor.
   
Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), a apreciat, la rândul ei ca "important" să "se reia dialogul (...) chiar de săptămâna viitoare" cu Atena. Ea a evidenţiat necesitatea "aducerii contoarelor la zi", după săptămânile de vid politic ce au urmat precedentuklui scrutin de la 6 mai, care nu a permis formarea niciunei majorităţi.
   
Preşedintele Eurogrupului Jean-Claude Juncker i-a îndemnat pe greci "să fie conştienţi" de "efectul devastator" pe care l-ar avea scoaterea lor din zona euro şi UE.

×
x close