Papaconstantinou, care a primit lista în 2010 de la autorităţile franceze, a negat acuzaţiile privind eliminarea detaliilor referitoare la conturile rudelor sale.
„Nu voi fi făcut ţap ispăşitor în acest caz. Nu am modificat în niciun fel dovezile”, a declarat Papaconstantinou.
Lista Lagarde, numită astfel după Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finanţe al Franţei şi care în prezent ocupă funcţia de director general al FMI, a fost făcută publică în luna octombrie, în urma unei investigaţii a revistei elene Hot Doc.
Numele unei verişoare a lui Papaconstantinou, soţul acesteia şi soţul unei alte verişoare figurează pe o copie a listei evazioniştilor solicitată de oficialii eleni în urma acuzaţiilor că unele nume au fost eliminate când datele au fost transferate pe un stick de memorie.
Pe lista de evazionişti figurează numeroşi membri ai elitei Greciei, între ei industriaşi, proprietari de nave, avocaţi şi membri ai lumii artistice, dar puţini politicieni şi membri ai familiilor acestora.
Papaconstantinou a negociat în 2010 primul program de salvare a Greciei, de 130 miliarde de euro, cu UE şi FMI. El a solicitat numele a 2.000 de deţinători de conturi la sucursala elveţiană a băncii britanice HSBC, în cadrul unei campanii a guvernului de combatere a evaziunii fiscale.
El a declarat într-o audiere parlamentară că stick-ul de memorie a dispărut din biroul său, dar ulterior a fost trimis premierului Antonis Samaras de către Evangelos Venizelos, succesorul său în funcţia de ministru de Finanţe, în prezent liderul partidului socialist Pasok.
Pasok, partener în actuala coaliţie guvernamentală, l-a exclus vineri pe Papaconstantinou din partid, afirmând că a tratat problema listei Lagarde „în cea mai proastă manieră posibilă".