Doctorii din mai multe spitale aflate în Bihar, India, sunt acuzaţi că au făcut mai multe false operaţii de îndepărtare a uterului cu scopul de a primi bani de la guvern.
Mii de femei sărace din regiune au devenit victimele "Scandalului uterelor", aşa cum este cunosct în India, care se crede că a băgat în buzunarele medicilor milioane de dolari, scrie BBC.
Totul s-a petrecut după ce guvernul indian a pus la punct un sistem naţional de asigurări prin care spitalele private primesc 30.000 de rupii (554 de dolari) pentru fiecare histerectomie efectuală pacientelor care nu-şi permit o astfel de operaţie.
Conform unor cifre prezentate de sursa citată, în ultimii doi ani, medicii indieni din Bihar ar fi realizat operaţii de îndepărtare a uterului pentru cel puţin 50.000 de femei.
Multe dintre acestea erau necesare, însă autorităţile au recunoscut că de altele nu era nevoie sau nici măcar nu au fost efectuate, deşi spitalele au solicitat banii pentru ele.
Printre victimele scandalului se numără şi Safina Khatun (35 de ani), care a mers la un spital privat din cauza unor puternice dureri abdominale.
I s-a spus că are nevoie de o operaţie de îndepărtare a uterului şi, datorită sistemului de asigurări amintit mai sus, nu a trebuit să-şi facă griji din cauza costurilor.
Dar, după ce a fost operată, femeia a continuat să resimtă dureri şi a cerut sfatul unui alt medic. A suferit un adevărat şoc atunci când i s-a spus că uterul său era intact, dar că doctorii îi scoseseră una dintre trompele uterine.
„Soţia mea nu este singura care a fost înşelată, sunt multe alte femei în aceeaşi situaţie. Nu am de gând să-i las pe aceşti oameni să scape basma curată”, a declarat, evident revoltat, Mohammad Allahuddin, soţul victimei.
Scandalul a ieşit la iveală după ce 2.606 femei perfect sănătoase au fost examinate în mai multe tabere medicale, descoperindu-se că 316 dintre acestea aveau uterul îndepărtat.
În unele cazuri, s-a aflat că femeile suferiseră doar o tăietură superficială, în timp ce organele lor erau intacte, deşi asigurarea fusese solicitată.
Reprezentanţii medicilor s-au apărat la aflarea acuzaţiilor. „Corupţia este posibilă doar când toate părţile interesate sunt implicate”, a reacţionat dr. Rati Raman Jha.
În acelaşi timp, un alt medic, Mahesh Thakur, acuză administraţia districtului pentru că „a denigrat imaginea doctorilor prin furnizarea de informaţii neverificate către presă".