Satelitul care urmează să se prăbuşească astăzi pe pământ stârneşte o isterie planetară. Aparatul va ateriza undeva în zona Italiei, însă bucaţi ale acestuia ar putea ajunge şi în proximitîăţi.
În ciuda preocupării afişate de milioane de oameni, specialiştii spun că riscul ca cineva să fie rănit e infim.
În centrele de comandă ale NASA, cercetătorii fac calcule peste calcule, pentru a afla unde se va prăbuşi satelitul. Marja este uriaşă. Americanii estimează că ar putea cădea într-o zonă cuprinsă între paralelele de 57 grade nord şi sud. La intrarea în atmosferă, satelitul se va dezintegra în mai multe bucăţi, cele mai mari de 1-2 kilograme. Iar acestea se vor împrăştia pe o suprafaţă asemănătoare unei elipse.
Este o elipsă foarte alungită, poate cu o lungime de 700 de kilometri, în care vor cădea câteva bucăţi.
Totuşi, specialiştii au mesaje liniştitoare. Riscul ca o persoană să aibă de suferit este de 1 la 3.200. Şi nu este un incident neobişnuit, mai ales că, anual, 40-50 de obiecte cad din spaţiu.
Şi totuşi, în trecut, s-au întâmplat incidente neplăcute. În anii 90, un fragment picat din cer a aterizat pe umărul unei americance.
Dacă satelitul se va prăbuşi în curtea unei case, nimeni nu şi-l va putea însuşi. Chiar dacă nu va folosi la nimic, rămâne proprietatea statului american.
Satelitul NASA, care a fost scos din uz, are 6 tone şi jumătate, 10 metri lungime şi dacă ar cădea cu totul, ar face un crater cât un vulcan.
O bună parte din părţile componente se dezintegrează la contactul cu aerul, dar rămân şi alte părţi care ajung pe Pământ, explică oamenii de ştiinţă.