Rusia se simte încolţită şi loveşte în stânga şi în dreapta. Recent, televiziunea de stat din Rusia, Rusia1, a publicat un reportaj realizat la noi în ţară.
Un reporter de la Rusia 1 - Asia Emilianov - a venit în România pentru a cunoaşte mai bine ţara, după ani buni de la integrarea în Uniunea Europeană, şi pentru a semnala "îmbunătăţirile" pe care aderarea le-a adus populaţiei ţării.
Reporterul a mers în comuna Ianca, judeţul Brăila pentru a lua "pulsul".
"Discuţiile despre Uniunea Europeană sunt mult mai reale în satele îndepartate de Bucureşti“, spune ea. Jurnaliştii din Rusia intră într-o alimentară şi cer sare. Primesc o pungă cu sare importată, apoi urmează comentariul:
"România era cândva lider în lume la producerea sării”, se menţionează în reportaj. Situaţia zahărului este la fel de proastă: fosta fabrică de zahăr din Ianca a falimentat. "În ţara asta nu se mai produce nimic".
Oamenii intervievaţi par speriaţi şi susţin că pot spune adevărul despre Uniunea Europeană numai cu camera de filmat oprită!
Din interviul cu Eugen Teodorovici, ministrul pentru fondurile europene, a fost decupat DOAR momentul în care acesta vorbeşte despre corupţie şi birocraţie.
Autostrăzile de la noi din ţară, câţiva centimetri pe hartă, sunt o moştenire de la Ceauşescu.
Rusoaica îşi continuă reportajul într-un alt "punct cheie" - cartierul Ferentari din Bucureşti, unde intervievează mai mulţi cetăţeni de etnie romă pe care îi întreabă despre beneficiile integrării în UE.
Răspunsurile acestora sunt pe placul reporterului, iar mai apoi aceştia concluzionează: "Ne place că suntem în UE pentru că putem să călătorim unde vrem noi" - prilej pentru alte comentarii din partea ruşilor.
Emilianov merge apoi la o cantină socială unde doreşte să accentueze tema sărăciei şi vorbeşte despre accentuarea acestui fenomen "dictat" şi susţinut de la Bruxelles.
Concluziile pe care ruşii le trag de pe urma acestui material sunt acelea că România este o ţară coruptă, mizeră, care regretă aderarea la UE, care nu are beneficii de pe urma aderării şi pentru care UE a fost de "rău augur" - aviz Ucrainei, care îşi doreşte deschiderea spre Occident.