Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat Departamentul de Stat.

Război în Ucraina, ziua 792. Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   22:15

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  •  Rusia și Ucraina „vânează” trădătorii: un rezervist ghida bombardamentele rusești, un siberian voia să lupte pentru ucraineni
  • Jens Stoltenberg: „Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă”
  • Zeci de mii de ucraineni nu vor putea obține pașapoarte noi
  • Belarus afirmă că a dejucat un atac cu drone, lansat din Lituania, asupra Minskului
  • ”Europa ar putea muri”, avertizează Macron
  • Polonia este pregătită să-i trimită în țara lor pe ucrainenii apți de luptă
  • Kremlin: SUA sunt implicate direct în conflictul din Ucraina
  • Rusia amenință să atace Polonia dacă autoritățile de la Varșovia aduc în țară arme nucleare NATO
  • Polonia se oferă să-i trimită acasă pe ucrainenii pe care Kievul îi vrea pe front
  • "România poate ajuta Ucraina cu muniție pentru sistemele Patriot", spune analistul militar Radu Tudor
  • Joe Biden, după promulgarea legii ajutorului pentru Ucraina: "Când aliații noștri sunt mai puternici, noi înșine suntem mai puternici"
  • Guvernul ucrainean a adoptat noi norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate
  • Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferați forțat" în Rusia
  • Biden a promulgat legislația cu ajutorul pentru Ucraina. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
  • Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro
  • Viceministrul rus arestat pentru luare de mită a fost nominalizat acum doi ani, într-o investigație a Fundației Anticorupție a lui Aleksei Navalnîi
  • Rusia și SUA se înfruntă la ONU din cauza armelor nucleare în spațiul cosmic
  • Incendiu la instalații industriale în regiunea rusă Smolensk, după atacuri cu drone ucrainene

Update 22:30. Rusia și Ucraina „vânează” trădătorii: un rezervist ghida bombardamentele rusești, un siberian voia să lupte pentru ucraineni

Moscova și Kievul au anunțat condamnarea sau arestarea unor persoane care au ajutat sau intenționau să ajute tabăra inamică țării lor, informează AFP. Astfel, un fost militar ucrainean ghida atacurile cu rachete ale Rusiei asupra Harkovului, iar un siberian se îndrepta către Ucraina pentru a lupta împotriva armatei ruse. Acestea sunt doar câteva cazuri în care persoane au fost acuzate de trădare fie de ruși, fie de ucraineni.

21:30. Jens Stoltenberg: „Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă”

”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă” în războiul împotriva Rusiei, cu condiția ca Occidentul să își respecte promisiunile de a furniza mai multe arme, a declarat joi șeful NATO.

”În ultimele luni, aliații din NATO nu au oferit sprijinul” pe care îl promiseseră, a deplâns Jens Stoltenberg într-un discurs rostit în cadrul unei ceremonii de decernare de premii la Berlin privind legăturile transatlantice. „Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă, pentru că un sprijin mai puternic este pe drum”, a adăugat secretarul general al Alianței.

Update 20:30. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unor suspiciuni de corupție

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, acuzat că și-a însușit terenuri aflate în proprietatea statului înainte de a se alătura guvernului, și-a prezentat demisia într-o scrisoare făcută publică joi de președintele parlamentului, potrivit AFP.

Parlamentul „a primit o scrisoare de demisie din partea lui Mikola Solski”, a anunțat pe Facebook președintele acestuia, Ruslan Stefanciuk, atașând misiva scrisă de mână la postarea sa.

Update 19:30. Zeci de mii de ucraineni nu vor putea obține pașapoarte noi. Este vorba despre ucrainenii care se află în afara Ucrainei și pot fi înrolați. Autoritățile ucrainene au decis să interzică serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Ucraina a interzis temporar bărbaților eligibili să servească în armată să solicite pașapoarte în străinătate.

Bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani vor putea solicita sau reînnoi pașapoartele doar în Ucraina, potrivit Sky News.

Ministerul de Externe al Ucrainei a anunțat că serviciile consulare pentru bărbați din grupa de vârstă menționată sunt suspendate până pe 18 mai.

Se estimează că aproximativ 86.000 de bărbați ucraineni de vârstă militară trăiesc în UE.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat un proiect de lege care reduce limita de vârstă pentru recrutare de la 27 la 25 de ani.

Update 18:30. Belarus afirmă că a dejucat un atac cu drone, lansat din Lituania, asupra Minskului

Șeful Serviciului de Securitate din Belarus a afirmat joi că țara sa a dejucat o tentativă de atac cu drone lansate din Lituania și care au vizat capitala Minsk și zonele din jur, relatează agențiile de presă de stat rusești, potrivit Reuters și The Associated Press.

Update 17:30. Președintele francez Emmanuel Macron și-a detaliat ambițiile pentru Europa într-un discurs de două ore ținut la Universitatea Sorbona, cu șase săptămâni înainte de alegerile europene, relatează site-ul televiziunii franceze BFMTV.

Liderul de la Elysee și-a început discursul pe un ton alarmist, avertizând că „Europa noastră poate muri” în condițiile în care este „încercuită” de mari puteri, iar valorile „democrației liberale” sunt „tot mai criticate și tot mai contestate”.

”Depinde exclusiv de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum”, deoarece, „în următorul deceniu, există un risc uriaş de a fi slăbiţi sau chiar subjugaţi”, a avertizat el.

Update 16:30. Autoritățile poloneze anunță că sunt pregătite să-i trimită în țara lor pe ucrainenii apți de luptă. Polonezii nu au oferit detalii. Anunțul apare la puțin timp după ce Ucraina a interzis serviciile consulare pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.

Anunțul a fost făcut de ministrul polonez al apărării. El a declarat că țara este pregătită să ajute bărbații ucraineni în vârstă militară să se pregătească pentru a se întoarce în Ucraina și pentru a lupta împotriva Rusiei, potrivit Sky News.

Demnitarul polonez nu a oferit detalii.

”Cred că mulți polonezi sunt revoltați când văd tineri ucraineni în hoteluri și cafenele și aud cât de mult efort trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat ministrul, în timpul unei declarații la televiziunea Polsat News.

Aproape un milion de refugiați ucraineni s-au mutat în Polonia de când a început războiul din Ucraina.

Update 15:38 Kremlinul a reafirmat, joi, că livrarea către Kiev a rachetelor ATACMS în cel mai recent pachet de asistență după promulgarea legii ajutorului de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina nu va schimba situația pe front.

"Statele Unite sunt direct implicate în acest conflict. Au pornit pe un drum care urmărește creșterea razei de acțiune a sistemelor de armament", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, reiterând că "deznodământul operațiunii militare speciale" nu va putea fi influențat de aceste noi livrări de armament.

Oficialii ruși au acuzat de mai multe ori Statele Unite de implicare în războiul purtat de trupele Moscovei în Ucraina.

Potrivit rușilor, implicarea SUA nu este doar la nivelul furnizării de arme și muniții, ci și prin informații despre țintele rusești, obținute cu ajutorul sateliților, dronelor de recunoaștere și al avioanelor spion.

Asumată oficial de SUA, livrarea de rachete ATACMS cu rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri va permite armatei ucrainene să lovească ținte ale armatei ruse mult în spatele frontului.

Rachete de acest fel au fost deja furnizate Kievului în secret, în luna martie.

Ele au fost folosite pe 17 aprilie într-un atac asupra unui aerodrom rus în Crimeea, unde a fost distrus un sistem antiaerian S-400.

Update 14:05 Rusia a amenințat că va ataca Polonia, dacă în această țară vor fi instalate arme nucleare NATO.

Declarația a fost făcută de Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe.

Oficialul rus s-a referit la discuțiile care au loc în legătură cu desfășurarea de facilitați nucleare ale NATO în Polonia.

"Rusia urmărește îndeaproape cum tratează Polonia această problemă", a avertizat el.

Într-un interviu publicat recent, președintele polonez Andrzej Duda a confirmat că autoritățile din țara sa au discutat în mod repetat cu cele din Statele Unite posibilitatea desfășurării de arme nucleare în Polonia, în cadrul programului "nuclear sharing" al Alianței Nord-Atlantice. 

Duda a spus că Polonia este gata să facă acest lucru, adică să găzduiască arme nucleare NATO, "dacă va fi necesar".

Update 12:05 Ministrul polonez al Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că țara sa este pregătită să ajute Ucraina să-și repatrieze bărbații de vârsta mobilizării.

Anunțul vine după ce guvernul ucrainean a publicat miercuri, o decizie potrivit căreia Kievul nu va mai elibera, în străinătate, pașapoarte pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Este o decizie luată în contextul în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulți soldați.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a calificat drept "incorectă" situația bărbaților ucraineni aflați peste hotare, în timp ce conaționalii lor luptă pe front.

"Nu mă miră deloc că autoritățile ucrainene fac totul pentru a trimite soldați pe front. Noi sugerăm de mult timp să ajutăm partea ucraineană să se asigure că persoanele sub incidența serviciului militar obligatoriu merg în țara lor", a comentat, în acest context, ministrul polonez al Apărării.

Presa poloneză semnalează că, după anunțul Kievului privind suspendarea anumitor serviciilor consulare, sute de ucraineni furioși s-au strâns, miercuri, în fața unui birou pentru pașapoarte din Varșovia.

Update 11:05 Analistul militar Radu Tudor a explicat, într-o intervenție recentă la radiodifuziunea publică, felul în care ajutorul american promulgat de președintele Joe Biden va schimba situația pe frontul războiului din Ucraina.

"Sprijinul SUA este o garanție că Ucraina poate spera la recăpătarea integrității sale teritoriale. Acest ajutor de 61 de miliarde de dolari este împărțit în așa fel încât în următorii patru ani de zile, în fiecare lună, Ucraina să poată primi un ajutor militar de aproape 1 miliard de dolari. Această sumă lunară va asigura o producție constantă din partea industriei americane de armament pentru acele rachete, pentru acele muniții, pentru acele arme de care Ucraina are nevoie pentru a-i alunga pe invadatorii ruși (...)

Trebuie să spunem că Ucraina a eliberat peste 40% din teritoriul ocupat în februarie 2022. Deci există premize pentru eliberarea în continuare a teritoriului ocupat şi invadat. Există premize să reziste linia frontului și, mai mult decât atât, să fie eliberate noi porțiuni de teritoriu.

Eu cred că România trebuie să-și coordoneze eforturile cu aliații săi din NATO, pentru a furniza Ucrainei muniția de care are nevoie pentru a rezista. Probabil Ucraina va primi în scurt timp mai multe sisteme Patriot, așa cum a cerut. Probabil, statele membre NATO vor depune un efort în continuare ca aceste sisteme să fie funcționale, să fie reparate în cazul în care sunt lovite şi să reprezinte arma cea mai redutabilă de apărare a Ucrainei.

Dar pentru asta e nevoie de muniție. România poate oferi muniție din sistemele Patriot. Cu siguranță, noi nu putem da din sistemele noastre de rachete, pentru că avem doar un singur sistem operațional, din șapte care sunt în curs de achiziție şi trei în curs de a fi omologate operațional pe teritoriul nostru.

Așadar, nu putem să dăm sisteme. Dar putem furniza muniție şi nu doar de tip Patriot, ci şi multe alte lucruri pe care le putem face pentru ucraineni, pentru ca Rusia agresivă și războinică să nu vină la granițele noastre, să nu ne trezim cu ei la gurile Dunării, să nu vedem că iau, din nou, Bugeacul, așa cum s-a mai întâmplat în istorie", a spus analistul militar în intervenția la radiodifuziunea publică, publicată pe blogul său.

Update 09:40 Președintele SUA, Joe Biden, insistă că masivul pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina reprezintă o investiție în securitatea Statelor Unite ale Americii.

"Tocmai am promulgat pachetul de măsuri privind securitatea națională care a fost adoptat de Camera Reprezentanților în acest weekend și de Senat. Asta va face America și întreaga lume să fie mai sigure și va întări poziția de lider a Americii pe glob. Toată lumea știe acest lucru. Este o investiție în propria noastră securitate, pentru că, atunci când aliații noștri sunt mai puternici, noi înșine suntem mai puternici", a spus Joe Biden.

După ce a promulgat legea privind ajutorul de război în valoare totală de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan, președintele american a precizat că transferul unui prim pachet de asistență militară "începe în câteva ore".

Biden se așteaptă ca pachetul de ajutor să includă capacități de apărare antiaeriană, muniție de artilerie și vehicule blindate.

La rândul său, Marea Britanie trimite Ucrainei rachete Storm Shadow cu rază lungă de acțiune, dar şi peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană.

"Le sunt recunoscător președintelui Biden, Congresului SUA și tuturor americanilor care realizează necesitatea de a-i lua vântul din pânze lui Putin, de a nu i se supune, deoarece numai atunci vor exista, cu adevărat, mai puține amenințări la adresa libertății. Împreună, putem face ca acest lucru să se întâmple. Le mulțumesc tuturor americanilor care lucrează în industria de apărare. Sunt recunoscător fiecărui stat care produce arme care acum apără cu adevărat democrația și modul nostru de viață", a declarat, la rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Update 07:30 Guvernul ucrainean, care a înăsprit și mai mult reglementările în încercarea de a face față unui deficit de soldați, a aprobat norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate.

Prevederile, precum și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe, au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul Dmytro Kuleba a suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani până la 18 mai. El i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu au luptat în războiul împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate.

Update 00:00 Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează AFP.

Transportul a fost făcut "la cererea directă a preşedintelui" Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina trimis la 12 martie, "au sosit în Ucraina luna aceasta".

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 | Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 | Șeful spionajului militar din Ucraina: "Urmează o perioadă dificilă. Rușii vor folosi o abordare cuprinzătoare"

Război în Ucraina, 21 aprilie 2024 | Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată

Război în Ucraina, 20 aprilie 2024 | Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close