Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 511. Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

Război în Ucraina, ziua 511. Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU

Război în Ucraina, ziua 511. Administraţia SUA intenţionează să anunţe asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, afirmă oficiali de la Washington citaţi de agenţia Reuters.

Război în Ucraina, ziua 511. Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2023   •   19:56

Cele mai importante știri din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina vrea patrule militare cu Turcia și Bulgaria pe Marea Neagră, sub mandat ONU
  • Rusia va lua la țintă orice navă care se îndreptă spre porturile Ucrainei la Marea Neagră
  • Ministru ucrainean: "Rusia a distrus 60.000 de tone de cereale în ultimul atac la Odesa"
  • Ambasadorul Ucrainei în Turcia vrea "culoar sigur" pentru cereale prin apele teritoriale ale României.
  • Rusia dă ONU trei luni să rezolve cerințele Moscovei în legătură cu acordul cerealier
  • Condițiile Rusiei pentru revenirea în acordul cerealier: reconectarea unei bănci la SWIFT, relaxarea sancțiunilor, deblocarea activelor "înghețate" în Occident
  • Putin îl trimite pe Lavrov la un summit din Africa de Sud, unde președintele rus risca să fie arestat
  • Exploziile din Crimeea, provocate de ucraineni cu o rachetă britanică Storm Shadow, scrie un canal Telegram apropiat de Wagner
  • Un agent dublu al Rusiei a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei
  • Primarul orașului Odesa despre ultimul atac: "Una dintre cele mai îngrozitoare nopți ale războiului"
  • Parlamentul European cere un mandat de arestare pentru președintele Alexandru Lukașenko
  • Un incendiu a izbucnit la baza militară din Crimeea. Peste 2.000 de persoane au fost evacuate
  • Armata ucraineană a anunțat că a distrus toate dronele care vizau Kievul
  • Rusia, atacuri aeriene pentru a doua noapte asupra portului ucrainean Odesa
  • Doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți într-un atac în Donețk
  • Kremlinul anunță că navele care transportă cereale ucrainene pe Marea Neagră nu mai sunt în siguranță
  • Ucraina raportează unele succese în sud dar admite că situația este "complicată" pe frontul de est
  • Oficial ucrainean: "Rusia vrea să provoace noi valuri de refugiați, care să slăbească Occidentul"
  • Forțele ucrainene anunță că au doborât șase rachete Kalibr și 25 de drone în urma atacului de la Odesa

Update 21:30 Administraţia Statelor Unite a anunţat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, în contextul eforturilor de respingere a invaziei militare ruse.

"Noul pachet de asistenţă în materie de securitate are rolul susţinerii necesităţilor Ucrainei pe câmpul de luptă, evidenţiind sprijinul ferm din partea Statelor Unite. Acest pachet de asistenţă, care include capabilităţi antiaeriene esenţiale şi muniţie, va fi furnizat în cadrul Asistenţei în materie de Securitate pentru Ucraina.

Noul pachet de asistenţă evidenţiază angajamentul continuu al Statelor Unite pentru îndeplinirea cerinţelor presante ale Ucrainei, prin furnizarea de capabilităţi pe termen scurt şi construirea capacităţilor durabile ale forţelor armate ucrainene de apărare a teritoriului şi de a împiedica agresiunile Rusiei pe termen mediu şi lung", anunţă Departamentul american al Apărării, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

Noul plan de asistenţă include patru sisteme antiaeriene NASAMS, obuze de artilerie, echipamente de eliminare a minelor, rachete de tip TOW cu senzori optici, drone de tip Phoenix, muniţie de mare precizie pentru sisteme antiaeriene, 115 vehicule de transport, 150 de cisterne, 50 de vehicule tactice şi echipamente de securizare a porturilor.

"Statele Unite vor continua să colaboreze cu aliaţii şi partenerii pentru a furniza Ucrainei capabilităţi pentru necesităţile imediate de pe câmpul de luptă şi asistenţă de securitate pe termen lung", precizează Pentagonul.

Update 19:56 Administraţia de la Kiev a propus, miercuri, formarea de patrule internaţionale pe Marea Neagră, prin colaborarea cu Turcia şi Bulgaria, cu mandat din partea Națiunilor Unite.

Scopul patrulelor ar fi să permită continuarea exporturilor de cereale ucrainene, după ce Rusia s-a suspendat din acordul cerealier la Marea Neagră.

Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Preşedinţiei Ucrainei, a arătat că este necesar un mandat din partea Naţiunilor Unite pentru crearea unei misiuni de escortare a navelor care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră.

"Ar trebui să obţinem un mandat ONU pentru crearea de patrule militare, cu participarea unor state riverane precum Turcia şi Bulgaria", a spus Podoliak într-un interviu acordat Agenţiei France-Presse.

Rusia a anunţat miercuri seară că, de la miezul nopții, va considera drept ţinte legitime toate navele care circulă pe Marea Neagră către sau dinspre porturile ucrainene.

Update 19:30 Ministerul rus al Apărării a avertizat, miercuri, că va considera "ținte" toate navele care călătoresc spre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Decizia Moscovei urmează să intre în vigoare începând de la miezul nopții de miercuri spre joi, la două zile de la retragerea Rusiei din acordul privind transportul de cereale pe Marea Neagră, se spune într-un comunicat al ministerului.

"Toate navele ce navighează în apele Mării Negre, având ca destinație porturi ucrainene, vor fi considerate drept nave ce transportă potențiale încărcături militare.

Țările sub al căror pavilion navighează aceste vase vor fi considerate drept părți în conflict", avertizează comunicatul citat de presa internațională.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anticipat anunțul Ministerului rus al Apărării.

"În lipsa garanțiilor de securitate adecvate, apar anumite riscuri. Dacă se fac aranjamente fără Rusia, trebuie să se țină cont de aceste riscuri", a afirmat, marți, Dmitri Peskov.

El a catalogat ca fiind evident faptul - dezmințit de Ucraina - că forțele Kievului folosesc coridoarele de transport al cerealelor în scopuri militare.

Update 18:20 Ministrul agriculturii ucrainean, Mikola Solski, a declarat miercuri că atacul masiv lansat de Rusia în cursul nopţii au fost distruse circa 60.000 de tone de cereale în portul Ciornomorsk de lângă Odesa.

"Va fi nevoie de cel puţin un an pentru a repara integral infrastructurile avariate. În portul Ciornomorsk, au fost distruse 60.000 de tone de cereale, care trebuiau să fie expediate prin coridorul maritim încă de acum 60 de zile", a indicat Solski într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului său.

"Cea mai afectată a fost infrastructura de cereale a comercianţilor şi transportatorilor internaţionali şi ucraineni", a adăugat ministrul, acuzând faptul că "securitatea alimentară mondială este din nou în pericol" prin aceste atacuri.

Printre companiile ale căror infrastructuri au suferite pagube, Solski a menţionat societatea franceză CMA-CGM şi grupul canadian Viterra.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a "ţintit în mod deliberat" în atacurile din cursul nopţii de marţi spre miercuri locațiile utilizate pentru exportul de cereale ucrainene, la trei zile după expirarea unui acord crucial pe această temă.

Kremlinul şi-a anunţat, luni, refuzul de a prelungi acordul privind exportul de cereale semnat în iulie 2022, cu medierea Naţiunilor Unite şi Turciei.

Acest acord a permis ca produsele agricole ucrainene să fie transportate în siguranţă timp de aproape un an, în pofida conflictului şi a blocării porturilor ucrainene de la Marea Neagră de către marina rusă.

Update 17:24 După suspendarea Rusiei din acordul cerealier pe Marea Neagră, Ucraina are în vedere să-și transporte grânele prin apele teritoriale ale țărilor membre NATO România și Bulgaria.

O astfel de variantă va reduce riscurile atacurilor cu rachete din Rusia, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar.

Consecințele aplicării unui astfel de scenariu au fost explicate la Antena 3 CNN de generalul (r) Mircea Mîndrescu.

"E vorba despre cele 12 mile marine care, în conformitate cu legea care guvernează dreptul mării, fac parte din teritoriul suveran al unei țări. În principiu, orice navă are dreptul de a trece prin cele 12 mile marine fără a cere aprobare, în ceea ce se numește 'traversare liniștită', adică o traversare care se continuă fără oprire, cu respectare a unor reguli care sunt bine definite (...) Este o problemă politică. Dacă România va fi de acord, va trebui să se gândească la consecințe și să fie pregătită pentru aceste consecințe.

În momentul în care navele vor trece prin apele noastre teritoriale, atunci nu este exclus - cu toate că eu văd o probabilitate extrem de mică - ca Rusia să încerce să facă ceva. Și (în prezent) Rusia face 'ceva' contra comerțului pe mare cu cereale prin aceste bombardamente pe care le desfășoară în acest moment la Odesa și Nikolaev. Pentru că, vă dați seama, este mult mai acceptabil (din punctul rușilor de vedere, n.r.) un asemenea modus operandi (modalitate de acțiune, n.r.), decât să vezi marina rusă scufundând nave civile încărcate cu cereale, inclusiv în apele teritoriale ucrainene. Mă refer la cei aproximativ 166 de km pe mare dintre Odesa și Sulina", a spus generalul Mîndrescu.

Update 16:30Rusia a dat, miercuri, un termen de trei luni Organizației Națiunilor Unite, ONU pentru ca aceasta să obțină "rezultate concrete" în legătură cu facilitățile aplicate la exporturile agroalimentare rusești, facilități incluse în acordul cerealier la Marea Neagră.

În cazul unei rezolvări satisfăcătoare, Moscova urmează să reia negocierile asupra prelungirii acestui acord din care s-a retras marți, acuzând tocmai nerespectarea prevederilor referitoare la cerealele și îngrășămintele rusești, relatează presa internaținală.

"ONU are încă trei luni la dispoziție pentru a obține implementarea (acordului) și rezultate concrete", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Update 15:30 Pentru a reveni în acordul cerealier la Marea Neagră, Rusia a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internațional de plăți SWIFT, relaxarea sancțiunilor occidentale, deblocarea logisticii de transport și asigurări, deblocarea activelor rusești înghețate de către Occident și reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina și care necesită reparații.

Conducta a explodat pe 5 iunie în urma a ceea ce Moscova crede că a fost o acțiune de sabotaj ucrainean.

În paralel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri intensificarea presiunii internaționale asupra "statului terorist" Rusia pentru a-l determina că revină în acord şi să nu saboteze exportul de cereale ucrainene.

După retragerea din acord și după atacul ucrainean asupra podului care leagă Crimeea de Rusia, Moscova a bombardat nopți la rând cu rachete și drone regiunea Odesa.

Update 14:30 Președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul liderilor țărilor BRICS ce va avea loc luna viitoare în Africa de Sud.

Putin va fi reprezentat la eveniment de ministrul de Externe, Serghei Lavrov, potrivit unui anunț făcut, miercuri, de președinția țării africane

Oficialii din Africa de Sud spun că decizia a fost luată prin acordul ambelor părți.

BRICS este format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Anul trecut președintele Vladimir Putin a participat prin videoconferință la summit.

Participarea sa la întâlnirea de anul acesta a fost pusă sub semnul întrebării după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus în luna martie, acuzându-l pentru deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate, faptă ce constituie o crimă de război.

Africa de Sud, în calitate de membru al CPI, ar fi fost obligată să-l aresteze dacă intra pe teritoriul său.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa a transmis prin intermediul cancelariei sale o solicitare către CPI privind o derogare de la regulile instituției internaționale, afirmând că arestarea lui Vladimir Putin ar fi echivalentă cu o declarație de război împotriva Rusiei.

Update 13:30 Exploziile în cascadă semnalate în miercuri dimineață la un depozit de muniție din au determinat autoritățile din peninsulă să evacueze peste 2.000 de oameni din patru sate apropiate de locul incidentului.

De asemenea, autoritățile au ordonat redirecționarea traficului de pe o autostradă din zonă, din cauza deflagrațiilor și a focului declanșat de acestea într-o locație de lângă Starîi Krîm, în districtul Kirorvski din peninsulă.

Cauza incidentului nu este cunoscută momentan în mod oficial la ora publicării acestei actualizări.

Canalul Telegram Gray Zone (Zona Gri), apropiat grupării paramilitare Wagner, a relatat că o rachetă britanică Storm Shadow din dotarea armatei ucrainene ar fi răspunzătoare pentru explozii.

O grupare ucraineană insurgentă din Crimeea, Ateș, a salutat aparentul atac, dar nu menționat că nu se află la originea lui.

Atât Gray Zone cât și Ateș au indicat că în locul exploziilor se află un depozit de muniție.

Liderul parlamentului din Crimeea a declarat, conform presei ruse, că ar putea dura două zile pentru ca incendiul care a urmat exploziilor să fie stins complet.

Incidentul de miercuri dimineață vine la două zile după un atac ucrainean care a avariat parțial Podul Kerci, ce leagă Rusia de Crimeea.

Rusia s-a răzbunat lansând atacuri aeriene masive cu rachete și drone, în două nopți la rând, asupra orașului-port Odesa.

Update 12.29 Un agent dublu al Rusiei a fost reținut de Serviciul de Securitate al Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un agent dublu al Rusiei pe care îl acuză de culegerea de informații care să fie transmise forțelor armate ruse în vederea lansării unui nou atac aerian asupra centrelor decizionale din regiunea Nikolaev.

"În timpul măsurilor contrasubversive din teritoriul de primă linie al regiunii, un alt agent al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (mai bine cunoscut sub numele de GRU) a fost reținut. Sarcina sa principală a fost să stabilească coordonatele exacte ale clădirilor administrative ale organelor executive locale și intervalele de timp ale prezenței maxime a funcționarilor acolo”, a afirmat SBU într-un comunicat remis presei.

Update 11.56 Primarul orașului Odesa despre ultimul atac: "Una dintre cele mai îngrozitoare nopți ale războiului"

Atacul aerian al Rusiei asupra Odesei, peste noapte, de a fost "una dintre cele mai îngrozitoare nopți ale războiului", a declarat primarul orașului din sudul Ucrainei.

"Nu ne amintim de un asemenea atac de amploare de la începutul unei invazii la scară largă”, a spus primarul Hennadii Trukhanov pe Facebook.

În urma atacului nu au fost victime, dar orașul a fost zguduit de explozii și mai multe persoane au fost rănite de o rachetă rusească doborâtă, au declarat oficialii.

Update 11.26 Parlamentul European cere un mandat de arestare pentru președintele Alexandru Lukașenko

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a cerut Curții Penale Internaționale să ia în considerare un mandat de arestare pentru președintele Belarus, Alexandru Lukașenko pentru rolul țării în războiul din Ucraina.

Într-un nou raport, comitetul a cerut, de asemenea, regimului din Belarus să elibereze toți prizonierii politici și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la subordonarea țării față de Moscova, a declarat comisia ieri într-un comunicat de presă.

"Belarus este responsabil pentru daunele cauzate și pentru crimele comise în Ucraina, inclusiv prin rolul regimului în transferurile ilegale de copii”, au spus parlamentarii UE.

De asemenea, raportul face apel la instituțiile UE și statele membre să ia toate măsurile necesare la nivel internațional pentru a permite urmărirea penală a acelor lideri politici și militari din Belarus responsabili de crime împotriva umanității și genocid.

În martie, CPI a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia.

Update 10.20 Un incendiu a izbucnit la baza militară din Crimeea. Peste 2.000 de persoane au fost evacuate

Peste 2.000 de oameni au fost, astăzi, evacuați în Crimeea, după ce un incendiu a izbucnit la un teren de antrenament militar, potrivit guvernatorul peninsulei, Serghei Askenov.

Într-o postare Telegram, Serghei Askenov, a spus că locuitorii din patru sate din districtul Kirovske vor fi evacuați temporar.

Deocamdată, nu se cunosc cauzele pentru care ar fi izbucnit incendiul. Incidentul are loc la două zile după ce Ucraina a atacat podul strategic și simbolic din Crimeea care leagă peninsula anexată de Rusia.

Update 9.30 Armata ucraineană a anunțat că a distrus toate dronele care vizau Kievul

Apărarea Aeriană a Ucrainei a respins atacurile aeriene ale Rusiei asupra Kievului în această dimineață, a anunțat administrația militară a regiunii într-o postare pe Telegram, potrivit CNN.

"Mișcarea UAV-urilor inamice (n.r. drone) a fost detectată! Apărarea antiaeriană este activă în regiune”, se precizează în postare.

"Apărarea aeriană funcționează în regiune, la periferia orașului Kiev. Stați în adăposturi până se termină raidul aerian!”, a declarat Serhi Popko, șeful administrației militare a orașului Kiev.

Totodată, primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko a precizat că în capitală s-au auzit explozii.

Update 08.30 Rusia, atacuri aeriene pentru a doua noapte asupra portului ucrainean Odesa

Sistemele de apărare aeriană ucrainene au fost angajate în primele ore ale zilei în respingerea unui atac aerian rusesc asupra portului sudic Odesa pentru a doua noapte consecutivă, a declarat guvernatorul regiunii, citat de Reuters.

Rusia a atacat porturile ucrainene ieri, la o zi după ce s-a retras dintr-un acord susținut de ONU pentru exporturi sigure de cereale din Marea Neagră, o decizie care a stârnit îngrijorare în primul rând în Africa și Asia cu privire la creșterea prețurilor la alimente și la foamete.

"Nu vă apropiați de ferestre, nu trageți și nu arătați activitatea forțelor de apărare aeriană”, a declarat guvernatorul din Odesa, Oleh Kiper, pe aplicația de mesagerie Telegram.

Toată partea de est a Ucrainei s-a aflat sub alertă de raid aerian, începând de miercuri, la scurt timp după miezul nopții. În alte rapoarte de pe câmpul de luptă, Moscova și Kievul au oferit ieri relatări foarte diferite despre luptele din nord-estul Ucrainei.

La șase săptămâni de când Ucraina a lansat o contraofensivă în est și sud, Rusia organizează o ofensivă terestră proprie în nord-est. Moscova spune că asaltul ucrainean a eșuat. Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că forțele sale au avansat cu până la 2 km în direcția Kupiansk, un nod feroviar important din regiunea nord-estică Harkov.

Dar ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că inițiativa în zonă a trecut în favoarea forțelor ucrainene. Ea a precizat că forțele ucrainene au obținut noi câștiguri în apropiere de Bakhmut, în est, un oraș care a fost capturat de forțele rusești în luna mai, după luni de lupte.

Update 08.03 Doi oameni au murit și mai mulți au fost răniți într-un atac în Donețk

Doi civili au murit şi alţi şapte au fost răniţi, astăzi, în urma unui bombardament al Ucrainei în zone ale regiunii Doneţk, controlate de separatişti, a afirmat un oficial susținut de Rusia citat de CNN.

"Două persoane au fost ucise astăzi ca urmare a bombardamentelor efectuate de formațiunile armate ucrainene - câte una în districtul Kirovskiy din Donețk și Vladymirovka din Volnovakha. Alte șapte persoane au fost rănite în Donețk, Makiivka și Staromikhailivka, inclusiv un băiat de 17 ani”, a declarat șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin, într-un mesaj pe Telegram.

Mai multe case, două școli și un spital au fost avariate de bombardamente, a precizat el.

 

Noul plan de asistenţă militară, care ar urma să fie anunţat oficial în următoarele zile, va include sisteme antiaeriene, drone şi muniţie, a afirmat un oficial din cadrul Administraţiei SUA, sub protecţia anonimatului.

Washingtonul va utiliza fonduri alocate prin Iniţiativa de Asistenţă pentru Securitate în Ucraina, urmând să fie achiziţionate echipamente militare destinate Kievului, pentru a fi evitat transferul de armament din stocurile armatei SUA.

Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Interarme din SUA, a afirmat marţi că acţiunile forţelor militare ucrainene nu sunt un eşec, subliniind că situaţia este dificilă. "Este prea devreme să fac evaluări. Vor fi multe lupte şi va fi dificil. Dar contraofensiva este departe de a fi un eşec", a declarat Mark Milley, cu ocazia unei reuniuni prin videoconferinţă a Grupului de Contact pentru Ucraina.

"Constatăm că Ucraina face progrese, iar pierderile Rusiei sunt mari", a declarat, la rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

În schimb, armata rusă a anunţat că a avansat aproximativ doi kilometri pe teritoriul ucrainean, în zona Kupiansk, potrivit cotidianului Le Monde.

Război în Ucraina, 18 iulie | Kremlin, avertisment pentru Zelensky: ”Dacă se fac aranjamente fără Rusia, să se ţină cont de aceste riscuri"

Război în Ucraina, 17 iulie | Rusia anunță încetarea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagră

Război în Ucraina, 16 iulie | Luptele din est "s-au intensificat într-o oarecare măsură". Forțele ucrainene și rusești se confruntă în cel puțin trei zone

Război în Ucraina, 15 iulie | Putin recunoaște că a încercat, dar nu a reușit, să-l înlăture pe Prigojin după revolta Wagner

Război în Ucraina, 14 iulie "Mai puțin de doi kilometri avans într-o săptămână" | Contraofensiva ucraineană, relatată chiar de Kievsie

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Daniel Baciu anunță o schimbare majoră pentru toți pensionari
x close