Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 600 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

Război în Ucraina, ziua 600 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

Război în Ucraina, ziua 600. Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a sosit astăzi la Beijing, înainte de vizita așteptată a președintelui Vladimir Putin, care va spori îngrijorarea Occidentului cu privire la legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China.

Război în Ucraina, ziua 600 | Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin
Război în Ucraina, ziua 600. Ministerul britanic al Apărării: Rusia construieşte o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Oct 2023   •   21:56

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin
  • SUA declară că va continua să sprijine Ucraina
  • Volodimir Zelenski a acordat Ordinul Meritul, gradul II, ministrului Industriei și Comerțului al Cehiei
  • Maia Sandu: "Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt Republicii Moldova"
  • Zelenski, refuzat după ce a cerut sa facă o vizită în Israel: "Nu este momentul potrivit"
  • Mai multe regiuni ale Ucrainei, atacate cu rachete și drone
  • Zelenski a anunțat că o parte dintre ucrainenii evacuați din Israel au ajuns în România
  • Peste 700.000 de dispozitive explozive descoperite în solul ucrainean
  • Ministerul britanic al Apărării: Rusia construieşte o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei
  • Rusia a efectuat noi atacuri aeriene asupra regiunii Herson
  • Oficiali ucraineni: Cel puțin șase persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore în atacuri rusești
  • Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 
  • Ministerul rus al Apărării: Sistemul antiaerian a distrus 27 de drone pe care Ucraina le-a lansat asupra Rusiei
  • Forțele ruse și-au intensificat operațiunile ofensive în direcția Kupiansk-Lyman în ultimele zile:

Update 21.47 Serghei Lavrov a ajuns la Beijing înaintea lui Vladimir Putin

Serghei Lavrov, șeful diplomației ruse, a sosit astăzi la Beijing, înainte de vizita așteptată a președintelui Vladimir Putin, care va spori îngrijorarea Occidentului cu privire la legăturile tot mai strânse dintre Rusia și China.

Rusia caută sprijin pentru războiul său din Ucraina, în timp ce China vrea să construiască o coaliție mai largă de țări în curs de dezvoltare pentru a extinde astfel influența Beijingului și pentru a-și consolida eforturile de a concura cu SUA pe scena mondială.

Update 20.20 SUA declară că va continua să sprijine Ucraina

Penny Pritzker, reprezentantul special al Statelor Unite pentru redresarea economiei Ucrainei, a asigurat că sprijinirea statului ucrainean este un interes strategic al Washingtonului.

"SUA continuă să sprijine Ucraina. Sprijinirea Ucrainei este în interesul nostru național. Am vorbit cu mulți oameni în Congres. Există sprijin bipartizan pentru Ucraina. Există un sprijin larg în rândul poporului american. Și președintele Biden sprijină neclintit Ucraina”, a spus oficialul american în timpul unei vizite la o fabrică Coca-Cola din regiunea Kievului.

Update 18.02 Volodimir Zelenski a acordat Ordinul Meritul, gradul II, ministrului Industriei și Comerțului al Cehiei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acordat astăzi Ordinul Meritul, gradul II, ministrului Industriei și Comerțului al Cehiei, Jozef Sikela, și șefului Statului Major General al Forțelor Armate Cehe, Karel Rehka.

După cum se menționează în decretul semnat de Zelenski, premiile sunt acordate pentru o contribuție personală semnificativă la consolidarea cooperării interstatale, sprijinirea suveranității statului și integrității teritoriale a Ucrainei, popularizarea statului ucrainean în lume”.

La începutul lunii ianuarie a acestui an, ministerul pe care îl conduce a lansat un proiect de sprijinire a refacerii infrastructurii energetice a Ucrainei. Vara aceasta Ucraina și Cehia au semnat și un memorandum privind colaborarea tehnico-militară în timpul unei vizite pe care Zelenski a efectuat-o la Praga.

"A ajuta Ucraina în apărarea sa împotriva agresorului rus este datoria noastră morală și strategică. Mă bucur că am găsit curajul să facem asta și că aduce rezultate pozitive concrete oamenilor. Faptul că partea ucraineană a apreciat-o în acest fel, desigur, îl percep ca o mare onoare”, a spus ministrul Sikela.

Update 16.08 Maia Sandu: "Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt Republicii Moldova"

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu Preşedinta Republicii Moldova a spus, astăzi, la Praga, că o victoriei a Rusiei, în războiul cu Ucraina ar putea duce la sfârșitul Republicii Moldova.

"Dacă Rusia ar triumfa, acest lucru ar pune capăt, probabil, şi existenţei Republicii Moldova ca stat liber", deoarece ar însemna pierderea libertăţilor politice şi civice, a spus Sandu la deschiderea Forumului 2000 de la Praga.

Pentru a-şi consolida democraţia, Republica Moldova speră să facă progrese pentru a se integra pe deplin în Uniunea Europeană (UE), a mai spus Maia Sandu.

Update 14:40 Zelenski, refuzat după ce a cerut sa facă o vizită în Israel: "Nu este momentul potrivit"

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut să facă o vizită de solidaritate în urma atacului Hamas asupra Israelului, dar i s-a spus că "nu este momentul potrivit", relatează presa de limbă ebraică, conform The Times of Israel.

Zelensky a emis o apărare fermă a Israelului după asalt, afirmând că Israelul are dreptul incontestabil de a se apăra de atacurile teroriștilor palestinieni.

"Teroarea este întotdeauna o crimă, nu doar împotriva unei țări sau a unor victime specifice, ci împotriva umanității în ansamblu", a spus el.

"Lumea trebuie să rămână unită... pentru ca teroarea să nu încerce să ia sau să distrugă vieți oriunde și în orice moment", a spus Zelensky.

Israelul și-a exprimat în repetate rânduri sprijinul pentru Ucraina de când forțele rusești au invadat Ucraina în februarie anul trecut, dar nu a oferit ajutor militar, ceea ce a provocat tensiuni diplomatice între Kiev și Ierusalim.

Israelul a ezitat să antagonizeze Moscova, care are o prezență militară puternică în Siria.

Update 12:30 Mai multe regiuni ale Ucrainei, atacate cu rachete și drone

Mai multe regiuni ale Ucrainei au fost atacate cu rachete și drone în noaptea de duminică spre luni.

Rusia a folosit „arme balistice, rachete aeriene ghidate și drone de atac" în raidul nocturn care a vizat Ucraina, au anunțat reprezentanții forțelor aeriene de la Kiev, potrivit Sky News.

Două rachete și 11 drone Shahed au fost „distruse", au adăugat aceștia.

„Regiunile din nordul și estul Ucrainei au fost atacate cu rachete, inamicul a direcționat Shahed-urile în diferite direcții, în special spre vest", au precizat reprezentanții forțelor aeriene.

O rachetă balistică Iskander M, o rachetă ghidată KH-59 și o dronă Shahed au reușit să treacă de apărarea Ucrainei. Autoritățile militare ucrainene nu au spus dacă în urma atacurilor au fost victime și pagube.

Update 09:30 Zelenski a anunțat că o parte dintre ucrainenii evacuați din Israel au ajuns în România.

Volodimir Zelenski a anunţat duminică seara, că repatrierea ucrainenilor prinşi în conflictul dintre Israel şi Hamas s-a făcut şi cu ajutorul României, 200 dintre aceşti cetăţeni fiind evacuaţi cu transporturi până în ţara noastră. 

"Evacuarea ucrainenilor din Israel continuă: peste 200 de persoane au fost deja duse în România, majoritatea femei și copii. Se pregătesc zboruri noi. Știm despre aproape 260 de ucraineni care se află în prezent în Fâșia Gaza", a spus Zelensky.

El a menționat că ieșirea din acest teritoriu este în prezent blocată pentru cetățenii tuturor țărilor, dar diplomații ucraineni, serviciile de informații și forțele de securitate continuă să lucreze pentru a-i ajuta pe ucrainenii blocați în Orientul Mijlociu.

"Diplomaticii ucraineni sunt gata să ajute fiecare cetățean care are nevoie.

Prin urmare, fac din nou apel la toți ucrainenii care s-ar putea afla în străinătate și au nevoie de ajutor: vă rugăm să contactați misiunile noastre diplomatice din străinătate în orice moment și în orice mod", a spus Zelensky.

Potrivit ambasadorului ucrainean în Israel, Yevgen Korniychuk, 208 ucraineni au fost deja evacuați din Israel.

Update 08:10 Peste 700.000 de dispozitive explozive descoperite în solul ucrainean.

Geniștii ucraineni au găsit peste 700.000 de dispozitive explozive, transmite Kyiv Independent.

Ministerul de Interne a transmis că geniștii ucraineni au verificat în amănunțime 152.000 de hectare de teritoriu și au descoperit peste 707.000 de dispozitive explozive.

Update 00:00 Ministerul britanic al Apărării a comunicat că Rusia construieşte o nouă legătură feroviară în sudul Ucrainei. Moscova se bazează foarte mult pe reţeaua sa feroviară pentru a-şi alimenta trupele, a afirmat ministerul.

"Rusia aproape sigur continuă să îşi menţină şi să-şi îmbunătăţească liniile de comunicaţii feroviare din Ucraina şi construieşte o nouă linie feroviară spre Mariupol, care va reduce timpul de deplasare pentru aprovizionarea frontului din Zaporojie", a declarat Ministerul de Externe britanic într-o postare pe X, platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Război în Ucraina, 15 octombrie 2023 | Vladimir Putin: Forțele ruse desfășoară o "apărare activă" 

Război în Ucraina, 14 octombrie 2023 | Ministrul de Finanțe al Ucrainei susține că partenerii țării oferă mai greu sprijin financiar

Război în Ucraina, 13 octombrie 2023 | Ucraina va primi un nou sistem de apărare antiaeriană din partea Marii Britanii

Război în Ucraina, 12 octombrie 2023 | Zelenski susține că trupele ucrainene rezistă în orașul estic Avdiivka

Război în Ucraina, 11 octombrie 2023 | Rusia atacă în estul Ucrainei pentru a frâna contraofensiva armatei ucrainene în sud

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Calificare istorică în optimile Euro 2024. România câștigă grupa E, după 1-1 cu Slovacia
x close