Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 798. Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, ziua 798. Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa

Război în Ucraina, ziua 798. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă faţă trupelor ruseşti.

Război în Ucraina, ziua 798. Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa
Sursa foto: hepta / Abaca Press / DPA Images / Sputnik
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Mai 2024   •   19:42

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Statele Unite impun sancţiuni unor entităţi din China şi Turcia pentru ajutorul acordat Rusiei în războiul din Ucraina
  • Misiune de salvare în Ucraina. Trei copii ucraineni au fost luați din zonele controlate de ruși
  • Tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova
  • Un american a recunoscut că a încercat să vândă ruşilor componente de dronă
  • Bilanțul deceselor după atacul din 29 aprilie asupra Odesei a ajuns la șase
  • Doi oameni au murit în urma atacurilor rusești în regiunea ucraineană Harkov
  • Rusia susține că a lovit Comandamentul Grupului de Sud al armatei ucrainene în atacul de la Odesa
  • Propagandistul lui Putin amenință, din nou, cu "scufundarea" Marii Britanii și transformarea SUA în deșert radioactiv
  • NATO simulează, în România, recuperarea unei baze militare capturate de Rusia
  • Cel puțin trei morți la Odesa, după un atac cu rachete al Rusiei
  • SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot
  • Trupele ruse avansează la nord-vest de Avdiivka
  • Estonia acuză Rusia că folosește bruiaje GPS pentru a afecta aviația civilă din zona baltică
  • Experți ONU: O rachetă lansată de Rusia la Harkov provine din Coreea de Nord
  • 30 de ucraineni au murit trecând granița ilegal, pentru a scăpa de război
  • Prima vizită în Ucraina a unui membru al familiei regale britanice, de la începutul războiului
  • Atac rus cu rachete în Odesa, soldat cu cel puțin cinci morți și zeci de răniți

Update 22:00. Statele Unite impun sancţiuni unor entităţi din China şi Turcia pentru ajutorul acordat Rusiei în războiul din Ucraina

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a peste 300 de entităţi ruseşti şi internaţionale, inclusiv unele din China şi Turcia, pentru sprijin oferit armatei ruse în timp războiul din Ucraina.

Noile măsuri reflectă îngrijorarea tot mai mare a Washingtonului cu privire la faptul că administraţia de la Beijing şi alte ţări furnizează tehnologii critice pentru a susţine industria militară a Rusiei, informează Financial Times.

Update 21:00 Misiune de salvare în Ucraina.Trei copii ucraineni au fost luați din zonele controlate de ruși

Trei copii ucraineni au fost luați din zonele controlate de ruși în Ucraina. Autoritățile ucrainene au descris-o drept o misiune de salvare. Copiii primesc asistență medicală și psihologică.

Este vorba despre o fată de 11 ani și despre doi băieți de nouă și 13 ani care s-au întors în Ucraina de pe teritoriul ocupat de Rusia, a declarat guvernator regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, potrivit Sky News.

Guvernatorul a vorbit despre o „misiune de salvare” și a anunțat că toți cei trei copii primesc ajutor psihologic și îngrijire medicală.

El a mai spus că 66 de copii din regiunea Herson au ajuns pe teritoriul controlat de Ucraina de la începutul războiului.

Cel puțin 19.500 de copii au fost confirmați ca fiind răpiți de ruși de la începutul războiului din Ucraina, potrivit bazei de date Children of War.

Update 19:42 Tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova

 Mai multe tancuri și alte vehicule blindate occidentale, capturate în Ucraina, sunt expuse la Moscova. Expoziția are rolul de a le arăta rușilor implicarea țărilor din Occident în războiul din Ucraina.

În capitala Rusiei a fost deschisă o expoziție care prezintă peste 30 de piese de echipament militar occidental capturate de la forțele ucrainene.

Printre altele, sunt expuse un tanc de luptă M1 Abrams fabricat în SUA, un tanc Leopard 2, un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania și un vehicul blindat AMX-10RC de fabricație franceză, potrivit Sky News.

Expoziția va ține o lună. Autoritățile ruse au criticat frecvent livrările de arme și echipamente militare din occident către Ucraina.

Update 18:00 Bilanțul deceselor după atacul din 29 aprilie asupra Odesei a ajuns la șase

Una dintre persoanele rănite în atacul de luni asupra Odesei a murit la spital, astfel că bilanțul deceselor a ajuns la șase, a anunțat primarul Hennadii Trukhanov miercuri, 1 mai, relatează The Kyiv Independent. Rusia a lansat o rachetă Iskander, echipată cu muniție cu dispersie, împotriva orașului Odesa la sfârșitul zilei de 29 aprilie, potrivit autorităților ucrainene. Peste 30 de persoane au fost rănite în urma loviturii.

Update 17:00 Un american a recunoscut că a încercat să vândă ruşilor componente de dronă

Rusia a atacat miercuri regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu bombe ghidate, ucigând cel puţin două persoane şi rănind alte două, a declarat guvernatorul regional.

Cele două persoane au murit după ce o maşină a fost lovită în satul Zolochiv. Tot aici, a fost lovită şi o casă, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram, citat de Reuters.

Update 16:00 Doi oameni au murit în urma atacurilor rusești în regiunea ucraineană Harkov

Rusia a atacat miercuri regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei cu bombe ghidate, ucigând cel puțin două persoane și rănind alte două, a declarat guvernatorul regional.

Cele două persoane au murit după ce o mașină a fost lovită în satul Zolochiv. Tot aici, a fost lovită și o casă, a anunțat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram, citat de Reuters.

Zece locuințe au fost de asemenea avariate, dar nu au fost raportate victime într-un atac rusesc asupra orașului Harkov, a spus primarul Ihor Terejov.

Regiunea Harkov a fost supusă unor focuri intense în această primăvară, când forțele rusești au atacat infrastructura civilă și energetică.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat marți că Kievul are nevoie de „o accelerare semnificativă” a livrărilor de armament din partea partenerilor săi pentru a permite trupelor sale să facă față avansului trupelor rusești în mai multe sectoare ale liniei de front.

Update 15:19 Rusia a anunțat, miercuri, că a lovit Centrul de comandă al Grupului de Sud al armatei ucrainene.

Acesta are sediul în portul Odesa, unde Kievul a semnalat mai devreme în cursul zilei că avut loc un atac cu rachete, care a ucis trei persoane.

"Cartierul General al Comandamentului Grupului 'Sud' din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei a fost lovit de aviația operațională și tactică, de forțele de rachete și artilerie", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, fără a da alte detalii.

La rândul lor, reprezentanții Procuraturii ucrainene au anunțat că mai multe imobile rezidențiale și elemente de infrastructură civilă au fost avariate în Odesa într-un atac din cursul nopții. Comandamentul Grupului de Sud a menționat, și el, că au fost lovite clădiri administrative și rezidențiale, instituții medicale şi de învățământ din oraș.

Agenția Reuters menționează că nu a putut confirma în mod independent relatările niciuneia din părți.

Odesa este o țintă frecventă a forțelor ruse, multe atacuri vizând instalațiile portuare ale orașului.

Update 14:32 Dmitri Kiseliov, realizator la televiziunea de stat Rusia 1 și unul dintre propagandiștii proeminenți ai regimului Putin, amenință că Rusia va scufunda Marea Britanie cu un val nuclear și va transforma Statele Unite în "cenușă radioactivă".

Se va întâmpla astfel dacă NATO va trimite trupe în Ucraina, susține propagandistul.

Potrivit acestuia, "orice încercare a Occidentului de desfășura militari pe teritoriul ucrainean, cu scopul de a provoca o înfrângere strategică a Rusiei, va avea ca rezultat Armagedonul".

Kiselov, care a fost felicitat personal de Putin la împlinirea a 70 de ani, susține că președintele rus nu va ezita să trimită rachetele balistice cu încărcătură nucleară "Satan-2", precum și alte componente ale arsenalului nuclear rus, asupra Marii Britanii și a SUA.

Remarcile propagandistului rus vin la mai multe săptămâni după ce președintele francez Emmanuel Macron a stârnit rumoare în NATO afirmând că Occidentul nu ar trebui să excludă trimiterea de trupe în Ucraina.

Update 12:30 Un scenariu în care Rusia atacă o bază NATO este examinat și implementat, ca exercițiu, de militarii Alianței.

Este una dintre cele mai mari operațiuni de desant aerian din Europa de după Al Doilea Război Mondial, relatează presa națională.

Acest exercițiu multinațional se numește SWIFT RESPONSE 24 / DEFENDER 24 și este organizat de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

SWIFT RESPONSE 24 presupune recuperarea unei baze militare ocupate de inamic.

România participă cu 2.300 de militari și 220 de mijloace tehnice la acest exercițiu, care se desfășoară în perioada 5-24 mai.

SWIFT RESPONSE 24 / DEFENDER 24 va angrena 5.000 de militari şi 320 de mijloace tehnice din șapte state aliate și partenere, potrivit MApN.

Update 08:30 Un atac rusesc cu rachete a ucis în ultimele ore cel puțin trei persoane la Odesa, în sud-vestul Ucrainei.

Informația a fost comunicată, miercuri, de autoritățile locale.

"Inamicul a atacat Odesa cu rachete balistice. În urma atacului, trei persoane au fost ucise și alte trei au fost rănite", a declarat primarul Ghennadi Truhanov, pe rețeaua de socializare Telegram.

"Toată asistența medicală necesară este oferită răniților. Există daune la infrastructura civilă", a spus, la rândul său, guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper.

Luni, un alt atac cu rachete efectuat de forțele ruse la Odesa a ucis cinci persoane, potrivit oficialilor locali.

Port la Marea Neagră vital pentru exporturile ucrainene, orașul Odesa este în mod regulat vizat de atacuri cu rachete și drone lansate de armata rusă.

Update 00:01 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marți seara, că Ucraina are nevoie de "o accelerare semnificativă" a livrărilor de armament de la partenerii săi pentru a le permite trupelor sale să facă față trupelor rusești care avansează în mai multe sectoare ale liniei frontului, relatează Reuters.

Volodimir Zelenski a menționat în mod special armamentul furnizat de Statele Unite, afirmând că Ucraina contează pe livrări prompte pentru a distruge logistica rusă.

"Aceste livrări trebuie să se facă simțite în perturbarea logisticii ocupanților, făcându-i să se teamă (...) oriunde pe teritoriul ocupat și de forța noastră", a spus el.

SUA au adoptat recent un pachet de ajutor pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari, punând capăt unei perioade de luni de zile de blocaj și dând speranțe Kievului că stocurile sale de artilerie aproape epuizate vor fi realimentate.

Război în Ucraina, 30 aprilie 2024 | SUA îşi îndeamnă aliaţii să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot

Război în Ucraina, 29 aprilie 2024 | ISW: Rusia nu dispune de forțele necesare pentru a cuceri orașul Harkov

Război în Ucraina, 28 aprilie 2024 | Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși 

Război în Ucraina, 27 aprilie 2024 | Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, 26 aprilie 2024 | Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
O româncă prezidează completul de judecători pentru Netanyahu
x close