Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 795. Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși

Război în Ucraina, ziua 795. Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși

Război în Ucraina, ziua 795. Un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă. Rușii susțin că hotelul este folosit de mercenari.

Război în Ucraina, ziua 795. Un hotel din Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Apr 2024   •   21:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Trupele ruse au vizat o instalație industrială din orașul Zaporojie
  • Rusia revendică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka
  • Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 466.150 de soldați de la începutul războiului
  • Rusia anunţă duminică că a interceptat şi distrus 17 drone ucrainene
  • Un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă
  • Armata ucraineană neagă că ar fi retras de pe front tancurile Abrams furnizate de SUA
  • Activiștii slovaci au strâns 3,9 milioane de euro pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina
  • Prim-ministrul Poloniei: Una dintre rachetele rusești a căzut la 15 km de granița noastră
  • Rafinăria de petrol din Slaviansk și-a suspendat parțial activitatea după un atac cu zece drone

Update 21:45 - Linas Linkevicius, ambasadorul Lituaniei în Suedia şi fost ministeru de Externe al Lituaniei, a sugerat că un atac al Ucranei asupra podului Kerci din Crimeea este iminent. 

"Dacă cineva nu a avut timp să facă o poză cu podul Kerci, încă mai e timp", a fost mesajul care a însoţit postarea. Dmitri Polyansky, prim-adjunctul Reprezentantului Permanent al Federației Ruse pe lângă ONU i-a răspuns imediat. "Ei latră ca nebunii acum, dar vor plânge jalnic mai târziu, când va veni ziua judecății și vor regreta toți pași greșiți", a declarat Polyansky.

Mai multe canale de Telegram ucrainene au speculat că serviciile secrete de la Kiev vor lansa la începutul lunii mai un nou atac de amploare pentru a distruge sau avaria podul Kerci care leagă Rusia de peninsula Crimeea, ocupată. Statele Unite au trimis Ucrainei în secret în luna aprilie rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, capabile să atingă o distanţă de până la 300 de kilometri. Înaintea Statelor Unite, Franţa şi Regatul Unit au furnizat Kievului rachete cu rază lungă de acţiune Scalp şi Storm Shadow, care pot atinge o distanţă de până la aproximativ 250 de kilometri.

Update 20:00 - Previziunile și temerile ucrainenilor de săptămânile trecute privind înrăutățirea situației pe front încep să se adeverească la doar câteva zile după ce Congresul SUA a aprobat pachetul major de asistență militară, în timp ce Rusia a revendicat duminică un nou sat din Donețk, iar Comandantul șef al armatei ucrainene a recunoscut că Moscova a înregistrat „succese tactice în mai multe sectoare”.

Update 18:45 -  Trupele ruse au vizat o instalație industrială din orașul Zaporojie duminică după-amiază, a spus Ivan Fedorov, șeful Administrației militare a regiunii, relatează Kyiv Independent.

„La ora 13:37, o explozie puternică a răsunat în orașul și regiunea Zaporojie. Rușii au vizat unul dintre obiectele industriale ale orașului”, a spus Fedorov, care a subliniat că „din fericire, nu au fost răniți”.

Update 16:15 -  Rusia revendică duminică cucerirea unui nou sat pe frontul de est, Novobahmutivka, într-un sector în care armata rusă a avansat rapid în ultima săptămână împotriva armatei ucrainene, aflată în defensivă, relatează AFP.

”Mulţumită unor operaiuni active, unităţile grupului centrale de forţe au eliberat satul Novobahmutivka”, situat la nord-vest de oraşul Avdiivka, cucerit de Moscova în februarie, anunţă în raportul său zilnic Ministerul rus al Apărării.

Acest sat este situat în apropierea satului Oceretîne, cucerit rpis săptămâna aceasta de forţe ruse, care deţin în prezent controlul celei mai mari părţi a localităţii, o cucerire care a provocat un val de critici în rândul bloggerilor militari ucraineni.

Canalul Telegram DeepState, apropiat armatei ucrainene, urmărit de peste 700.000 de abonaţi, acuză comandamentul unei unităţi desfăşurate la faţa locului, cea de-a 115-a Brigadă Motorizată, de ”surparea apărării în toată regiunea, cauzând pierderi considerabile”.

Forţele ucrainene se confruntă cu un puseu rus pe front după căderea Avdiivkăi.

Forţele Moscovei câştigă teren împotriva unui adversar care duce lipsă de oameni şi muniţie.

Comandantul şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a recunoscut la jumătatea lui aprilie că situaţie pe frontul de est s-a ”deteriorat considerabil”.

El afirmă că observă o ”intensificare semnificativă” a ofensivei ruse începând din martie, care conduce la ”succese tactice”.

În acest context, şeful spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov prezicea luni că situaţia se va înrăutăţi la mijlocul lui mai-începutul lui iunie, care va constitui o ”perioadă dificilă” pentru Ucraina.

Update 14:15 - Doi ucraineni au fost uciși într-un centru comercial din Germania. Suspectul este un cetățean rus. Acesta a fost reținut de polițiștii germani.

Un cetățean rus în vârstă de 57 de ani a fost reținut în legătură cu uciderea a doi ucraineni, potrivit Sky News. Cei doi au murit după ce au fost înjunghiați într-un centru comercial german.

Incidentul a avut loc în localitatea Murnau din Bavaria. Polițiștii germani au anunțat că un ucrainean în vârstă de 36 de ani a murit vineri din cauza rănilor în apropierea Centrului Tengelmann. Al doilea bărbat ucrainean, de 23 de ani, a murit vineri seara într-un spital din apropiere.

Suspectul a fost găsit la domiciliul său aflat în apropiere. Polițiștii l-au reținut.

Update 12:30 - Armata ucraineană susține că Rusia a pierdut 466.150 de soldați de la începutul războiului, conform The Kyiv Indepedent.

În ultima zi, armata Moscovei a suferit 1.096 de pierderi, potrivit Kievului.

Şi ​Marea Britanie estimează că aproximativ 450.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți, iar alți zeci de mii au dezertat în cei doi ani și două luni de război, a declarat ministrul britanic pentru forțele armate Leo Docherty, citat de UK Defence Journal.

Update 10:30 - Rusia anunţă duminică că a interceptat şi distrus 17 drone ucrainene în mai multe regiuni în vestul ţării, relatează AFP.

”În timpul nopţii (de sâmbătă spre duminică), o nouă tentativă a regimului de la Kiev de a comite atacuri teroriste cu drone împotriva unor ţinte pe teritoriul Federaţiei ruse a fost împiedicată”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram Ministerul rus al Apărării.

Apărarea antirachetă rusă a ”interceptat şi distrus 17 drone ucrainene”, anunţă ministerul.

Nouă dintre drone au fost distruse deasupra regiunii Briansk, la frontiera cu Ucraina, precizează el.

Celalte regiuni ruse vizate sunt Kursk, unde au fost doborâte trei drone, Belgorod şi Kaluga, detaliază ministerul.

Ucraina, unde armata rusă poartă o ofensivă de peste doi ani, şi-a multiplicat atacurile împotriva Rusiei în ultimele luni, vizând ţinte energetice.

Kievul a promis să mute lupta pe teritoriul rus, ca represalii faţă de numeroasele bombardamente ruse pe teritoiul ucrainean.

Update 09:00 - Un hotel din orașul ucrainean Nikolaiev a fost lovit de o dronă lansată de ruși. Clădirea a fost distrusă. Rușii susțin că hotelul este folosit de mercenari.

În urma atacului a izbucnit un incendiu. Guvernatorul ucrainean al regiunii susține că nu sunt victime, potrivit Reuters.

"Inamicul a atacat orașul cu un vehicul aerian fără pilot de tip „Shahed-131/136. În consecință, o clădire de hotel a fost grav avariată, a izbucnit un incendiu, care a fost stins rapid... Nu sunt victime", a anunțat guvernatorul Nikolaiev, Vitaly Kim, pe Telegram.

Update - Armata ucraineană neagă o informație publicată de Associated Press (AP), care spunea că forțele ucrainene au retras de pe front tancurile Abrams furnizate de SUA, relatează Kyiv Independent.

"Tancurile fac o treabă grozavă pe câmpul de luptă și cu siguranță nu vom ascunde de inamic ceea ce îi face pe ei să se ascundă. În plus, nu ne vom lăsa infanteria fără un sprijin puternic de foc", a spus Brigada 47 Mecanizată Separată a Ucrainei, care operează tancurile americane, pe Telegram.

Anterior, Associated Press publicase în urma dialogului cu doi oficiali militari americani care au dorit să rămână anonimi, că Forțele Armate ucrainene au scos tancurile americane Abrams din prima linie, din cauza dronelor rusești. 

Război în Ucraina, 27 aprilie 2024 | Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, 26 aprilie 2024 | Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Război în Ucraina, 25 aprilie 2024 | Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 | Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Designerul Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer
x close