Antena 3 CNN Externe Război în Libia: Forțele americane au lansat peste 100 de rachete. Gaddafi declară că Libia va riposta

Război în Libia: Forțele americane au lansat peste 100 de rachete. Gaddafi declară că Libia va riposta

8 minute de citit Publicat la 10:00 19 Mar 2011 Modificat la 10:00 19 Mar 2011
Război în Libia: Forțele americane au lansat peste 100 de rachete. Gaddafi declară că Libia va riposta
Foto: Agerpres/AP
UPDATE 1:00. Gaddafi a anunțat, într-o intervenție prin telefon la televiziunea de stat, că este hotărât să se apere. El a declarat că intervenția împotriva forțelor sale este nejustificată, numind-o drept "o agresiune a unei cruciade colonialiste". În ultimele ore forțele americane au lansat peste 100 de rachete.

UPDATE 22:50.
Al Jazeera TV spune că consiliul militar al rebelilor din Libia îşi coordonează activitatea cu coaliţia vestică, în urma atacurilor aeriene din zonele unde forţele lui Gaddafi erau prezente.

UPDATE 22:30.
Ministul Apărării din Marea Britanie a anunţat că un submarin britanic a lansat mai multe rachete Tomahawk spre artileria de apărare aeriană din Libia.

UPDATE 22:00.
Postul de televiziune Al-Arabiya spune că trei submarine americane aflate în Marea Mediterană se pregătesc să ia parte la operaţiuni. Televiziunea de stat din Libia anunţă că atacul aerian al francezilor a lovit zone locuite de civili la Tripoli, însă ştirea nu a fost confirmată şi din surse independente.

UPDATE 21:40
. Navele americane au lansat primele rachete asupra Libiei, potrivit NBC.

UPDATE 20:15.
Coaliţia pregăteşte o blocadă maritimă. Ministrul francez al Apărării a declarat că avioanele militare tratează oraşul libian Benghazi ca „zonă exclusivă“. Pentru a proteja populaţia, francezii folosesc avioane de supraveghere şi două fregate, informează CNN.

UPDATE 19:50
. Avioanele de luptă franceze au distrus patru tancuri libiene în atacuri la sud-vest de oraşul Benghazi, informează televiziunea Al Jazeera, citată de Reuters.

UPDATE 19:05
. Un avion militar francez a deschis focul asupra unui vehicul militar libian, a declarat un oficial din ministerul francez al Apărării, citat de AP. Atacul a avut loc lângă Benghazi, la ora locală 18:45. Şi armata italiană şi-a început atacul în Libia. 

"Aproximativ 20 de aeronave" sunt implicate în total în operaţiunea declanşată sâmbătă de armata franceză în Libia, în cadrul aplicării rezoluţiei votate joi seara de ONU, în timp ce portavionul Charles de Gaulle va pleca duminică de la Toulon, a anunţat purtătorul de cuvânt al Statului Major francez, colonelul Thierry Burckhard, relatează AFP.

 


UPDATE 18:30
. Cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat că Germania nu va participa la ofensiva militară împotriva Libie. În schimb, 
Italia oferă, "pentru moment" bazele sale militare în vederea instaurării unei zone de interdicţie aeriană în Libia, informează AFP. Premierul italian, Silvio Berlusconi, a declarat, sâmbătă, la Paris, că nu exclude o participare mai importantă într-o fază ulterioară. 

"Pentru moment, Italia îşi pune la dispoziţie bazele şi, prin participarea noastră la coordonarea operaţiunilor, se va putea cere o participare a mijloacelor noastre", a declarat şeful Guvernului italian în cadrul unei conferinţe de presă la ambasada Italiei la Paris, la încheierea summitului convocat la Elysee pe tema situaţiei din Libia.

Coordonarea operaţiunilor "va fi realizată probabil de la baza NATO din Neapole", a afirmat el. 

UDPATE 18:10. Avioanele aliaţilor sunt pregătite să bombardeze Libia. Potrivit preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, o intervenţie armată va fi declanşată în Libia.

Coaliţia vestică este pregătită să intervină de urgenţă în Libia, a declarat sâmbătă preşedintele SUA, Barack Obama, citat de CNBC. Declaraţia a fost făcută de Obama în timpul unei vizite în Brazilia.

Qatarul şi mai multe ţări europene, între care Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia, şi-au confirmat sâmbătă, în cadrul unui summit extraordinar organizat la Paris, voinţa de a participa la operaţiunile militare din Libia, au anunţat surse diplomatice, citate de AFP.

În plus, Premierul britanic, David Cameron, a apreciat, sâmbătă, că a venit momentul să se "treacă la acţiune" în Libia, într-un interviu acordat televiziunilor britanice la ieşirea de la un summit organizat la Paris despre eventuale raiduri aeriene împotriva regimului lui Muammar Kadhadi, relatează AFP.

UPDATE 16:50
. Am decis că este nevoie ca, prin intermediul consiliului de securitate, să trecem imediat la o acţiune de protejare a populaţiei libiene, a declarat preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, după încheierea summit-ului de la Paris.

Potrivit şefului de stat francez, forţele aeriene sunt primele care se vor opune atacurilor aeriene împotriva populaţiei din Benghazy, atacate de armata lui Gaddafi.

„În acest moment, regimul Gaddafi a pierdut orice legitimitate în Libia. Poporul libian are dreptul să îşi decidă destinul. Gaddafi să se aştepte la ce este mai rău.“

Avioanele franceze survolează sâmbătă Libia pentru a împiedica "atacurile aeriene" ale forţelor lui Muammar Kadhafi asupra Benghazi şi sunt "pregătite să intervină împotriva blindatelor", a declarat sâmbătă preşedintele francez Nicolas Sarkozy, la încheierea unui summit la Paris, relatează AFP.

"În acord cu partenerii noştri, forţele noastre aeriene se vor opune oricărei agresiuni din partea avioanelor colonelului Kadhafi împotriva populaţiei din Benghazi. De acum avioanele noastre împiedică atacurile aeriene asupra oraşului", a declarat Nicolas Sarkozy.

"De acum alte avioane, franceze, sunt pregătite să intervină împotriva blindatelor care ameninţă civilii dezarmaţi", a adăugat el.

Preşedintele francez a afirmat însă că "uşa diplomaţiei" se va redeschide dacă agresiunile împotriva populaţiei "vor înceta" în Libia. El i-a cerut, de asemenea, colonelului Kadhafi să respecte "fără întârziere şi fără rezerve" rezoluţia ONU pentru a "evita ce este mai rău".

Acest summit internaţional desfăşurat la Paris a reunit sâmbătă ONU, principalele ţări eurpene, ţări arabe şi Liga Arabă.
 
 


UPDATE 16:10
. Mai multe avioane de vânătoare Rafale ale armatei franceze survolau sâmbătă "întregul teritoriu libian" în cadrul unor misiuni de recunoaştere, a declarat o sursă militară franceză, relatează AFP. Atacul ar putea începe la ora 16-17, ora României. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, va face declaraţii în scurt timp.

UPDATE 14:50
. Puterile lumii ar putea declanşa ofensiva militară asupra Libiei imediat după încheierea summit-ului de la Paris, potrivit unei oficial francez apropiat discuţiilor, citată de Reuters.

Primul val al ofensivei ar putea fi compus din forţele armate ale Franţei, Marii Britanii şi Canadei, al doilea val ar fi asigurat de armata SUA, iar al treilea de ţările arabe.

Miniştrii de Externe din Qatar, Emiratele Arabe Unite, Maroc şi Iordania sunt reprezentanţii ţărilor arabe aşteptaţi la summitul de la Paris privind situaţia din Libia, care va avea loc sâmbătă după-amiază, potrivit listei de participanţi citită de un diplomat, relatează AFP.

Ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari, va fi prezent în calitatea sa de preşedinte în exerciţiu al Ligii Arabe. Secretarul general al acestei organizaţii, Amr Moussa, este, de asemenea, aşteptat la această reuniune.

Din partea europenilor, în afară de Franţa, Marea Britanie şi Germania, vor fi prezenţi şi prim-miniştrii din Italia, Spania, Portugalia, Polonia, Danemarca, Olanda, Belgia, Grecia şi Norvegia.

Uniunea Europeană va fi reprezentată de Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, şi de preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va asista, de asemenea, la acest summit. 

UPDATE 14:25. Avionul doborât sâmbătă la Benghazi, bastionul rebelilor din estul Libiei, era o aeronavă a insurgenţilor, a declarat o sursă din cadrul opoziţiei, contactată prin telefon de AFP.

"Mi s-a spus că pilotul a murit, dar nu pot confirma", a adăugat această sursă, potrivit căreia avionul era un Mirage francez.

"Avem puţine avioane, iar acestea sunt vechi", a declarat el.

UPDATE 12:05. Regimul lui Gaddafi spune că trupele sale se află în afara oraşului Benghazi, dar sunt atacate de Al Qaida. Sute de persoane fug din Benghazi.

Gadafi i-a trimis o scrisoare lui Barack Obama în care avertizează că poporul libian este gata să moară pentru el. Scrisoarea a fost trimisă la Casa Albă cu puţin timp înainte să se decidă strategia internaţională pentru o intervenţie militară împotriva lui liderului libian.

Sâmbătă dimineaţă, a fost încălcată interdicţia aeriană impusă de ONU. Un avion a fost doborât la Benghazi. Regimul libian susţine că nu forţele sale au încălcat interdicţia, ci Al Qaida.

UPDATE 10:35
. Un avion militar a fost doborât sâmbătă dimineaţa deasupra Benghazi, bastionul regelilor din estul Libiei, şi s-a prăbuşit la sol, au constatat jurnaliştii AFP.

Avionul de luptă, care survola oraşul de câteva minute, a apărut pe cer brusc. Partea dreaptă din spate a avionului era în flăcări. Acesta a intrat apoi în vrie într-o zonă rezidenţială din sudul Benghazi, unde s-a prăbuşit provocând o explozie urmată de un fum foarte negru.

Pentru moment nu se poate stabili cum a fost doborât avionul. Prăbuşirea lui a fost întâmpinată cu tiruri de bucurie la Benghazi.

Pilotul a reuşit să se catapulteze înainte de prăbuşirea avionului.

Potrivit jurnaliştilor AFP, acesta este un MiG-23. Potrivit centrului de cercetare International Institute for Strategic Studies (IISS), armata colonelului Muammar Kadhafi dispune de mai multe avioane MiG-23, o aeronavă cu geometrie variabilă de atac la sol. 

Bombardamente intensive s-au auzit sâmbătă dimineaţă la sud-vest de Benghazi, fieful rebelilor din estul Libiei, iar un avion militar a survolat oraşul înainte de o nouă serie de explozii. 

 

Un atac militar în Libia pare iminent, după ce ONU a autorizat folosirea forţei împotriva regimului lui Muammar Gaddafi. Liderii europeni, arabi şi africani se întâlnesc sâmbătă la Paris pentru a-şi coordona strategia. Gaddafi a anunţat că pune capăt operaţiunilor împotriva rebelilor, dar informaţiile venite de pe teren spun că luptele continuă: poziţiile rebele de lângă Benghazi au fost ţinta unui nou bombardament aerian. 
 
Sute de insurgenţi au părăsit, vineri seară, centrul rebeliunii, Benghazi, după ce s-a anunţat că forţele lui Gaddafi nu respectă încetarea focului. În oraş fusese auzită o puternică explozie urmată de foc de arme anti-aeriene. La rândul lor, oamenii regimului spun că insurgenţii sunt cei care au încălcat armistiţiul. 
 
Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie i-au adresat liderului libian un adevărat ultimatum. 
 
Obama a precizat, însă, că Statele Unite nu vor participa cu trupe terestre la operaţiunile din Libia. Pe lângă Franţa şi Marea Britanie, Canada, Norvegia, Danemarca şi Belgia sunt gata să contribuie cu avioane şi nave militare sau cu sprijin umanitar. Italia şi Spania îşi pun la dispoziţie bazele militare. Foarte importantă este participarea unor state arabe, cum este Qatarul. România se va coordona cu Uniunea Europeană şi NATO şi va decide dacă şi cum va participa în acest conflict.
 
În schimb, Germania, Turcia şi alte state nu doresc să se participe la intervenţie. Gaddafi a profitat imediat de ocazie şi le-a cerut să medieze între el şi insurgenţi. Deocamdată, însă, cea mai probabilă ieşire din criză este acţiunea militară. 

×
x close