Antena 3 CNN Externe Putin şi-a numit un consilier controversat. Anton Ustinov, considerat un "arhitect" al dosarului Iukos

Putin şi-a numit un consilier controversat. Anton Ustinov, considerat un "arhitect" al dosarului Iukos

Putin şi-a numit un consilier controversat. Anton Ustinov, considerat un "arhitect" al dosarului Iukos
de M.Z.    |    15 Iun 2012   •   18:10

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a desemnat vineri un nou consilier prezidenţial, în persoana lui Anton Ustinov, calificat de presă drept "arhitect" al dosarului companiei petroliere Iukos, scrie presa rusă, potrivit Agerpres.

În anul 2006, Ustinov a fost ales reprezentant în adunarea creditorilor a companiei Iukos, ai cărei manageri - Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev - au fost condamnaţi la închisoare pentru delapidare şi neplata impozitelor.

Ustinov este considerat "arhitectul" dosarului Iukos şi unul dintre organizatorii "terorii" fiscale împotriva mai multor companii din domeniul industriei.

Noul consilier prezidenţial este nepotul reprezentantului Kremlinului pentru districtul federal sudic, Vladimir Ustinov.

Din 2000 a lucrat la Ministerul Impozitelor şi Încasărilor, a parcurs rapid calea de la adjunct la şef al departamentului juridic al instituţiei. În octombrie 2004 a fost numit şef al direcţiei juridice a Serviciului federal fiscal (care a preluat atribuţiile fostului minister).

În 2008 a fost numit adjunct al vicepremierului Igor Secin, fiind considerat "om din clanul" acestuia.

Apărătorii drepturilor omului susţin că Hodorkovski, un acerb critic al Kremlinului, a fost închis în 2003 la ordinul lui Putin şi îl critică frecvent pentru încarcerarea acestuia.


×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Plafonarea preţurilor la polițele RCA a fost prelungită de Guvern
x close