Antena 3 CNN Externe Putin i-a promis lui Assad suplimentarea furnizării de arme, în schimbul acceptului de a pune armamentul chimic sub control internaţional

Putin i-a promis lui Assad suplimentarea furnizării de arme, în schimbul acceptului de a pune armamentul chimic sub control internaţional

M.T.
1 minut de citit Publicat la 14:46 12 Sep 2013 Modificat la 14:46 12 Sep 2013
Putin i-a promis lui Assad suplimentarea furnizării de arme, în schimbul acceptului de a pune armamentul chimic sub control internaţional
Preşedintele rus Vladimir Putin i-ar fi promis liderului de la Damasc, Bashar al-Assad, suplimentarea livrărilor de arme, ca parte a afacerii transferului de arme chimice siriene sub control internaţional, susţine postul israelian de televiziune Channel 2, potrivit Agerpres.

În negocierile dintre Siria şi Rusia privind trecerea armamentului sirian sub control internaţional este implicat şi Iranul, un alt aliat tradiţional al regimului de la Damasc, mai notează sursa citată.

Pentru a-l convinge pe Assad să accepte trecerea armelor chimice sub control internaţional, Putin i-a promis omologului său sirian că va suplimenta  furnizarea de arme către Damasc.

De altfel, o parte din armele promise s-ar afla deja în drum spre Siria, fiind transportate de la baza navală din Novorossiisk.

În reportajul realizat de Channel 2 se arată că Siria ar avea nevoie de avioane, tancuri şi piese de schimb pentru aproape toate tipurile de arme şi muniţie, pentru a reface stocurile epuizate în cei peste doi ani de conflict armat, dar nu se ştie cu exactitate ce anume i-a promis Putin lui Assad.

Postul israelian susţine că este posibil ca Rusia să fi trimis în Siria 24 de avioane MiG-29, a căror livrare a fost amânată vara trecută.

Între timp, continuă speculaţiile privind felul în care Siria îşi va pune armamentul chimic sub controlul internaţional.

Secretarul de stat american, John Kerry, a solicitat ca acest lucru să se întâmple într-o săptămână, însă punerea în practică a acestui scenariu este practic imposibilă.

Experţii cred că întregul proces - căutarea, colectarea armelor chimice în Siria şi demontarea instalaţiilor de producţie - ar putea dura cel puţin un an.

Rusia susţine însă că are un plan de accelerare a acestui proces. Armele chimice ar urma să fie depozitate la Tartus, port sirian unde Moscova deţine o bază navală, şi apoi transportate pe teritoriul rus, unde vor fi distruse sub supraveghere internaţională, inclusiv din partea experţilor americani.

×
x close