Preţurile alimentelor la nivel global a scăzut, pentru prima dată în acest an, ca urmare a ieftinirii zahărului şi cerealelor, şi s-ar putea înscrie pe un trend descendent în următoarele luni, potrivit Organizaţiei pentru Alimente şi Agricultură a ONU.
Organizaţia urmăreşte lunar evoluţia preţurilor pe piaţa mondială prin Indicele Preţurilor Alimentelor. Produsele care se iau în considerare sunt cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.
Indicele Preţurilor Alimentelor s-a situat la 214 puncte în aprilie, comparativ cu 217 puncte în martie, lună pentru care datele au fost revizuite, potrivit
Reuters.
Preţurile au fost împinse în jos de scăderile lunare cu 2,5% a preţul porumbului, cu 1% la grâu şi cu 5% la zahăr, care au anulat majorarea cu 2,2% la uleiuri vegetale.
"Preţurile vor rămâne, probabil, sub o presiune de scădere în următoarele câteva luni", a declarat Abdolreza Abbassian, economist la Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, adăugând că vremea rămâne un factor critic.