O delegaţie a FMI se află începând de marţi la Kiev, iar guvernul vrea să obţină un împrumut de 15,4 miliarde de dolari, fiind presat de contracţia economică şi o dispută cu Gazprom privind preţul şi factura gazelor.
Acordul precedent de ajutor cu FMI, care s-a încheiat în decembrie, a fost blocat din cauza incapacităţii autorităţilor ucrainene de a respecta angajamentele asumate.
Ucraina se confruntă cu scăderea producţiei de oţel, principala sursă de exporturi, agravarea deficitului de cont curent şi scăderea rezervelor valutare.
Guvernul se poate finanţa în prezent pe pieţele internaţionale, dar acordul cu FMI ar aduce economia pe un drum sustenabil, a declarat Viktor Szabo, manager de fonduri la firma Aberdeen Asset Management în Londra.
Moneda ucraineană, hrivna, s-a devalorizat anul trecut cu 1,7%, iar banca centrală a fost nevoită să vândă valută. Rezervele valutare au scăzut în decembrie la 24,5 miliarde de dolari, de la 38,2 miliarde de dolari în august 2011.
Ucraina trebuie să ramburseze în acest an FMI 5,7 miliarde de dolari. În plus, în acest an vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni de 1 miliard de dolari şi titluri emise în valută pe piaţa locală, de 2,2 miliarde de dolari.