Japonia vrea să le impună salariaţilor săi să-şi ia minimum cinci zile de concediu de odihnă pe an, iar parlamentul nipon dezbate o lege în acest sens.
Măsura este menită să combată tendinţa japonezilor de a se dedica total muncii, ceea ce le şubrezeşte sănătatea şi duce la scăderea productivităţii întreprinderilor. Totuşi, chiar dacă va fi votată, legea va intra în vigoare abia anul viitor.
În Ţara Soarelui Răsare, muncitorii beneficiază de 20 de zile de concediu plătit anual, dacă au o vechime de cel puţin şase ani şi jumătate. Însă angajaţii îşi iau mai puţin de jumătate din aceste vacanţe.
Mai multe studii au demonstrat că un angajat care îşi petrece viaţa la birou nu este eficient, ajunge să fie surmenat, să aibă o productivitate scăzută şi să facă erori în muncă.
Acest fenomen nu este însă rezervat doar japonezilor.
Americanii i-au pus chiar un nume: "workalcoholism". Dependenţa de muncă îngrijorează şi Bătrânul Continent: în Spania, peste 12% din populaţie suferă de această maladie şi 8% din angajaţi lucrează mai mult de 12 ore pe zi; iar În Elveţia, o persoană activă din şapte recunoaşte că este diagnosticată cu depresie din acest motiv.
Specialiştii au calculat chiar că acest "prezenteism" ar costa întreprinderile din lumea întreagă între 7 şi 25 de miliarde de euro, adică mai mult decât costurile implicate de absenteism, care s-ar ridica la 7 miliarde de euro pentru firme şi 9 miliarde pentru stat.