Un zid s-a prăbuşit în anticul oraş roman Pompeii, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, al patrulea incident de acest fel în ultima lună.
Incidentul a fost confirmat de oficialii italieni, care sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de viitorul sitului care se află printre cele mai vizitate obiective turistice în fiecare an.
UNESCO a avertizat în ultima vreme asupra riscului ridicat de prăbuşiri şi a adus în discuţie şi posibilitatea ca Pompeii să nu mai facă parte din Patrimoniul Mondial, în cazul în care guvernul italian nu reuşeşte să prevină astfel de evenimente.
Uniunea Europeană a alocat 105 milioane de euro pentru reparaţii şi restaurări, în cadrul unui plan numit Marele Proiect Pompeii.
Proiectul este considerat crucial pentru supravieţuirea sitului de peste 40 de hectare aflat în apropierea Muntelui Vezuviu, vulcanul care a distrus oraşul Pompeii în anul 79.
Cu toate acestea, guvernul italian nu a cheltuit decât 10 milioane de euro în cadrul proiectului.
„Timpul trece repede. Banii de la UE trebuie cheltuiţi până în 2015”, a avertizat Antoni Irlando, un oficial care se ocupă de patrimoniul cultural.
„Pentru fiecare prăbuşire devenită publică există alte nouă despre care nu se vorbeşte la ştiri”, a adăugat Irlando.
Unul din motivele pentru care se produc incidente de acest fel este slaba securitate a sitului.
Recent, mai mulţi hoţi au reuşit să pătrundă într-o zonă închisă a sitului şi au furat mai multe părţi dintr-o frescă antică.
Pompeii este vizitat anual de aproximativ două milioane de turişti.