Piraţii somalezi sunt grupuri de nelegiuitori care deturnează vapoarele tip cargo, ce navighează în apropiere de coastele Somaliei.
Ei folosesc bărci mici, de viteză, şi sunt înarmaţi cu arme automate şi RPG-uri (lansatoare de grenade).
Aceşti bandiţi ai mărilor sunt deseori bine organizaţi, iar printre ei se regăsesc ex-marinari, membri ai miliţiilor locale dar şi specialişti în IT.
Până de curând, modul de operare al piraţilor era extrem de simplu cu răscumpărări de ordinul milioanelor de dolari.
După capturarea unei nave, ei demarau imediat negocierile cu proprietarul acesteia. De cele mai multe ori, piraţii debutau cu cereri exorbitante şi cereau sute de milioane de dolari pentru eliberarea navei şi a echipajului, care era ameninţat cu moartea.
Pe parcursul negocierilor, preţul cerut se diminua până la câteva milioane.
Odată ce părţile ajungeau la un acord, un avion de mici dimensiuni zbura în locul stabilit şi arunca în apă o capsulă plutitoare, plină cu suma de bani pretinsă.
Piraţii recuperau imediat comoara din valuri şi se împărţea câştigul obţinut. Deseori, acesta era momentul în care se iscau certuri violente între ei, care se încheiau cu focuri de armă şi crime.
Pentru a preveni atacurile tot mai dese ale piraţilor şi pentru a asigura securitatea navelor care tranzitează această zonă, ţările occidentale au trimis aici o flotă militară internaţională.
Vasele de război patrulează zilnic perimetrul din Golful Aden, iar numărul "loviturilor" de piraterie a scăzut considerabil.