Cel puţin 22 de persoane suspectate de implicare în violentele proteste antiguvernamentale din Turcia au fost puse sub acuzare, sâmbătă, şi plasate în arest preventiv, informează presa turcă, citată de AFP, potrivit
Mediafax.
Asociaţia avocaţilor turci (CHD) a anunţat că 22 de suspecţi au fost puşi sub acuzare şi arestaţi preventiv, sâmbătă, la Ankara, alţi trei fiind eliberaţi sub control judiciar. Cei 22 de suspecţi sunt acuzaţi de implicare în organizarea protestelor şi de participare la violenţe, conform postului CNN-Türk.
Operaţiunile poliţiei şi procurorilor vizează o serie de mişcări politice de extremă-stânga din Istanbul şi Ankara.
"Operaţiunea este pregătită de circa un an şi vizează organizaţia teroristă MLKP (Partidul comunist marxist-leninist), implicată inclusiv în protestele din Parkul Gezi Taksim", a explicat ministrul turc de Interne, Muammer Guler. Alţi 18 suspecţi au fost inculpaţi vineri, la Istanbul.
Bilanţul violenţelor din Turcia este de patru morţi şi aproximativ 7.800 de răniţi.
Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi. Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.