UPDATE 15:40. Autorităţile japoneze intenţionează să distribuie populaţiei pastile cu iod ca antidot pentru radiaţii, potrivit Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică, citată de CNN.
UPDATE 15:15. Autorităţile japoneze se pregătesc să inunde reactorul de la Fukushima 1 cu apă de mare pentru a răci miezul, informează
CNN. Este de aşteptat ca operaţiunea să dureze două zile.
UPDATE 14:50. Învelişul reactorului numărul 1 de la centrala nucleară Fukushima 1 nu a fost avariat în urma exploziei de sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului nipon, citând informaţii furnizate de operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO), relatează AFP.
El a adăugat că nivelul de radioactivitate din zona centralei a scăzut după explozia produsă sâmbătă, în urma căreia acoperişul şi pereţii unei clădiri a centralei s-au prăbuşit.
Agenţia pentru incendii şi managementul dezastrelor a trimis la Fukushima echipe de pompieri specializate pentru intervenţii în caz de calamitate şi echipamente pentru asigurarea răcirii reactoarelor. Conform Agenţiei pentru securitate nucleară şi industrială, în apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive - cesiu şi iod.
UPDATE 14:35. Explozia de sâmbătă de la centrala nucleară japoneză Fukushima a fost provocată de vapori de apă proveniţi din procesul de răcire şi nu a afectat reactoarele, a anunţat guvernul nipon, citat de
CNN.
UPDATE 13:00. Este puţin probabil ca reactorul nuclear să fi fost avariat serios în urma exploziei de proporţii, informează Agenţia de Siguranţă Industrială şi Nucleară, citată de
BBC.
UPDATE 11:20. Guvernul japonez a confirmat explozia de la centrala nucleară Fukushima. Executivul nipon a extins suprafaţa prevăzută pentru evacuări la 10 km în jurul centralei, precizând că echipele de intervenţie fac pregătirile necesare pentru izolarea zonei.
Totodată, guvernul de la Tokyo a ordonat evacuarea a mai multor zone de coastă din cauză că replicile repetate ale cutremurului de vineri ar putea declanşa valuri tsunami de aproximativ doi metri înălţime.
Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră de o persoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egală cu limita de radiaţii maximă la care poate fi expusă o persoană într-un an, a anunţat, sâmbătă, agenţia Kyodo, citată de AFP.
Autorităţile au evacuat deja zeci de mii de locuitori din apropierea celor două centrale nucleare de la Fukushima, ale căror sisteme de răcire au fost avariate în urma cutremurului de vineri.
UPDATE 11:10. Televiziunea publică japoneză NHK le-a recomandat sâmbătă locuitorilor din zona centralelor nucleare de la Fukushima să închidă ferestrele şi să-şi etanşeizeze locuinţele, la scurt timp după o explozie produsă la una dintre centrale, relatează AFP. Explozia s-a produs în timpul unei replici a seismului care a zguduit, vineri, Japonia.
UPDATE 10:47. Acoperişul şi zidurile clădirii reactorului de la centrala nucleară Fukushima s-au prăbuşit, la scurt timp după ce în zonă a fost auzită o explozie, a anunţat televiziunea japoneză NHK, citată de AFP.
Deasupra centralei este vizibil un nor de fum alb, iar mai mulţi angajaţi au fost răniţi, conform presei japoneze.
Surse guvernamentale au declarat că explozia a avut loc sâmbătă, în jurul orei locale 16.00 (9.00, ora României), iar Tokyo Electric Power (TEPCO), operatorul centralei, a precizat că explozia a avut loc după o replică seismică, aceasta determinând şi prăbuşirea clădirii.
O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anunţat agenţia niponă Jiji, citată de AFP.
Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând că mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.
Cele două centrale nucleare Fukushima, aflate în apropierea epicentrului cutremurului de vineri, au înregistrat avarii la sistemele de răcire.
Potrivit Kyodo News, există patru răniţi la Fukushima.Conform AFP, un nor gros de fum alb se află deasupra centralei
Ştire în curs de actualizare.