Pentru a doua noapte consecutivă, mii de protestatari au ocupat străzile din New York, blocând câteva artere majore din oraş, pentru a îşi manifesta dezaprobarea faţa de decizia Marelui Juriu de a nu-l acuza pe un ofiţer de poliţie în cazul decesului unui bărbat de culoare.
Presa locală informează că peste 100 de persaone au fost arestate în diverse puncte ale metropolei americane, acolo unde exista riscul ca protestele să escaladeze violent.
În ciuda unei prezenţe masive a forţelor de ordine, care putea fi considerată provocatoare, demonstraţiile au fost preponderent paşnice şi nonviolente.
Noaptea de nesupunere civică a început după ce peste 10.000 de oameni s-au strâns în Foley Square, pentru a condamna verdictul dat de Marele Juriu în cazul morţii lui Eric Garner, un bărbat din Staten Island, care a murit strangulat atunci când mai mulţi ofiţeri NYPD l-au pus la pământ.
Garner a murit sufocat de ofiţerul de poliţie Daniel Pantaleo, care şi-a pus braţele în jurul gâtului acestuia, în timp ce victima ţipa disperată că nu mai poate să respire.
Un martor aflat întâmplător în zonă a filmat întreg incidentul şi cu toate acestea, Pantaleo a scăpat de sub urmărirea penală.
După ce s-au adunat în Foley Square, mii de persoane au blocat traficul pe Podul Brooklyn, iar alte grupuri s-au îndreptat spre alte puncte ale oraşului.
Cursele de feribot dus-întors spre Staten Island au fost închise, la fel şi autostrada West Side.
De asemenea, manifestanţii au blocat Tunelul Holland şi au mărşăluit prin Union Square, Times Square şi Herald Square.
În Times Square, oamenii s-au întins pe caldarâm simulând o moarte subită.
"
Am muncit toată ziua, dar suntem aici din solidaritate cu ceilalţi locuitori ai oraşului care consideră că s-a produs o eroare judiciară", spune DeeDee Stroman, unul dintre participanţii la miting.
"
Nu vrem ca oamenii legii să fie judecaţi după alte standarede, diferite de ale noastre", a mai spus acesta.
În cea mai dramatică confruntare de ieri noapte, poliţiştii au folosit sprayuri lacrimogene împotriva protestatarilor care încercau să blocheze din nou Autostrada West Side. Tot aici au fost efectuate cele mai multe arestări.
În ciuda avertismentelor repetate adresate mulţimii, care anunţau că oamenii pot fi arestaţi dacă nu degajează strazile, protestatarii au reuşit să forţeze cordonul poliţiştilor şi au blocat linia de centură.
În timp ce mărşlăluiau pe străzi, paralizând traficul pe cele mai importante bulevarde din oraş, oamenii scandau lozinci: "
Eric Garner, Michael Brown: Shut the whole system down" ("Eric Garner, Michael Brown: închideţi tot sistemul") sau "
I can’t breathe" ("Nu pot să respir"), aluzie la ultimele cuvinte rostite de Garner.
Neincriminarea poliţistului a stârnit un val de critici pe tot teritoriul SUA, fiind făcute apeluri pentru necesitatea unor reforme imediate în cadrul forţelor de poliţie.
O anchetă federală, privind respectarea drepturilor civile, a fost iniţiată de Departamentul de Justiţie, iar primarul New York-ului, Bill de Blasio, a anunţat că toţi poliţiştii vor trece prin teste de evaluare.
"
Relaţia dintre poliţişti şi comunitate trebuie să se schimbe. Felul în care se efectuează actul poliţienesc trebuie să se schimbe", a spus de Blasio într-o conferinţă de presă.
"
Oamenii trebuie să ştie că viaţa negrilor şi a mulatrilor contează la fel de mult ca viaţa albilor", a declarat edilul.
La rândul său, şeful NYPD, William Bratton, a spus că 22.000 de ofiţeri vor lua parte la noi cursuri de instruire, care se vor concentra în special pe "deescaladarea situaţiilor cu potenţial tensionat".