O misiune a Comisiei Europene, FMI şi BCE se află în Cipru pentru discuţii privind controlul capitalului şi menţinerea băncilor închise până la sfârşitul acestei săptămâni, a afirmat pentru Bloomberg o sursă oficială europeană, după ce Parlamentul cipriot a respins acordul convenit în weekend, scrie
Mediafax.
Parlamentul cipriot a refuzat marţi seară să accepte taxarea depozitelor bancare pentru finanţarea unui acord de bailout, convenit sâmbătă cu scopul de a menţine statul mediteranean în zona euro.
Ministrul luxemburghez al Finanţelor, Luc Frieden, a cerut colegilor săi din zona euro să se întâlnească urgent în şedinţă pentru a pune la punct un nou pachet.
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să decidă dacă va acorda mai mult timp Ciprului sau dacă va tăia liniile de finanţare către băncile cipriote, deschizând calea pentru intrarea ţării în default.
Decizia de taxare a depozitelor bancare a provocat furie în Cipru şi îngrijorare pe plan internaţional, unde a fost considerată un precedent periculos pentru zona euro.
Bursele au scăzut marţi, iar euro a coborât la minmul ultimelor 4 luni faţă de dolar, din cauza posibilităţii unui impas în Cipru.
Protestatarii adunaţi marţi seară în faţa Parlamentului de la Nicosia au aplaudat rezultatul dezbaterilor: 36 de voturi împotrivă, 19 abţineri şi nici un vot pentru.
Ministrul cipriot al Finanţelor, Michael Sarris, nu a fost în ţară în timpul dezbaterilor din Parlament, după ce a plecat la Moscova pentru a discuta despre un posibil sprijin financiar. Moody's estimează că firmele şi investitorii din Rusia deţin 24 miliarde euro în depozite bancare în Cipru. Preşedintele rus Vladimir Putin consideră că taxa asupra depozitelor bancare ar fi fost "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă".