Barack Obama şi Mitt Romney vor răspunde la întrebările a aproximativ 80 de americani indecişi, marţi seara, în a doua dezbatere prezidenţială, la Hempstead, lângă New York, un format inaugurat în 1992, care va permite compararea în direct a contactului celor doi candidaţi cu alegătorii, informează
AFP.
Timp de 90 de minute, începând de la ora locală 21.00 (miercuri, 4.00, ora României), Barack Obama şi Mitt Romney urmează să se deplaseze liber pe o scenă circulară înconjurată de tribune în care se vor aşeza alegătorii selectaţi. Ei vor avea la dispoziţie câte două minute fiecare pentru a răspunde întrebărilor care le sunt adresate, după care va urma un minut de "discuţii".
Cele aproximativ 80 de persoane, care au fost recrutate telefonic, în urmă cu o săptămână, de Institutul Gallup, au dat asigurări că nu ştiu încă cu cine vor vota sau că înclină să voteze cu un candidat dar nu exclud că ar putea să voteze cu celălalt. În plus, "suntem atenţi să nu avem prea multe persoane care să încline în favoarea lui Romney sau a lui Obama, încercăm să facem jumătate-jumătate", a explicat pentru AFP Frank Newport, redactorul-şef al Gallup, care a supervizat selectarea.
Alegătorii nu sunt reprezentativi pentru populaţia americană, ci sunt doar alegători indecişi din comitatul Nassau, în care se află Universitatea Hofsra, unde are loc dezbaterea, la aproximativ 40 de kilometri est de New York.
Moderatoarea dezbaterii,
jurnalista CNN Candy Crowley, se va întâlni cu grupul selectat marţi şi va alege întrebările în avans. Doar nouă persoane au putut să ia cuvântul în 2008, în cursul dezbaterii dintre Barack Obama şi John McCain, la care au fost preluate şi trei întrebări pe Internet.
Candy Crowley a anunţat că nu se va mulţumi doar să predea microfonul, ci că va cere lămuriri candidaţilor în cazul în care răspunsurile lor vor fi evazive, o afirmaţie care, potrivit revistei Time, îngrijorează membrii celor două echipe de campanie.
Foto: Agerpres/AP
Acest format există începând din 1992, de la campania în care s-au înfruntat Bill Clinton şi George W. Bush. Democratul l-a dominat, atunci, pe preşedintele în exerciţiu care, într-un cadru care a devenit celebru, se uita în mod demonstrativ la ceas în timp ce aştepta să îi fie predat cuvântul.
În 2000, vicepreşedintele Al Gore s-a ridicat de pe scaun şi s-a apropiat de George W. Bush cu o atitudine sfidătoare, în timp ce republicanul răspundea la o întrebare, acesta mulţumindu-se să dea din cap scurt în direcţia lui, după care a continuat liniştit.