Preşedintele american Barack Obama a anunţat, vineri, că a decis să interzică spionarea liderilor statelor aliate de către guvernul SUA, informează agenţia reuters, citată de Agerpres.
De asemenea, liderul de la Casa Albă este hotărât să limiteze vasta operaţiune de colectare a datelor telefonice ale americanilor.
Cele două măsuri fac parte dintr-un amplu program de reforme provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden.
„În primul rând, am aprobat o nouă directivă prezidenţială pentru activităţile serviciilor de spionaj, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Directiva se va asigura că vor fi luate în calcul cerinţele în materie de securitate, dar şi alianţele externe, activităţile comerciale şi investiţiile, angajamentele în materie de protejare a vieţii private şi libertăţile fundamentale”, a afirmat Obama, potrivit Mediafax.
„În al doilea rând, vom reforma programele şi procedurile pentru creşterea transparenţei asupra activităţilor de supraveghere, pentru consolidarea garanţiilor referitoare la protejarea vieţii private a persoanelor din Statele Unite”, a continuat preşedintele american.
„În al treilea rând, vom oferi măsuri suplimentare de protecţie la Secţiunea 702, care permite Guvernului să intercepteze comunicaţiile ţintelor externe care deţin informaţii importante pentru securitatea noastră. Cer procurorului-general şi Departamentului naţional de informaţii să adopte reforme care să prevadă restricţii suplimentare asupra activităţilor de păstrare şi utilizare a informaţiilor obţinute, în cazuri penale, din comunicaţiile între americani şi străini”, a mai precizat Obama.
Preşedintele american a afirmat că ar mai putea dura „ani” până când Statele Unite vor înţelege pe deplin daunele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden.