În prezent, 371 de milioane de persoane sunt bolnave de diabet zaharat, faţă de 366 de milioane anul trecut, urmând să ajungă la 552 de milioane până în anul 2030, conform Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF).
Boala este considerată adesea o problemă occidentală, din moment ce marea majoritate a celor afectaţi au diabet de tip 2, care este legat de obezitate şi lipsa exerciţiilor fizice. Diabetul se răspândeşte însă rapid şi în ţările mai sărace, odată cu urbanizarea, iar în prezent patru din cinci diabetici trăiesc în ţări cu venituri mici şi medii.
China are 92,3 milioane de diabetici, mai mult decât orice altă ţară din lume, rata cazurilor fiind imensă şi în Africa Subsahariană, unde doar o cincime din aceste cazuri sunt diagnosticate, din cauza asistenţei medicale limitate, se arată în raport.
Federaţia Internaţională de Diabet estimează că circa 187 de milioane de persoane pe plan mondial nu ştiu că suferă de această boală.
Diabetul poate duce la complicaţii grave, inclusiv leziuni la nivelul nervilor şi rinichilor sau orbire, iar rata de mortalitate este de 4,8 milioane de persoane pe an.
Potrivit companiei de cercetare IMS Health, vânzările mondiale de medicamente pentru diabet vor ajunge la 48-53 de miliarde de dolari până în 2016, faţă de 39,2 miliarde în 2011, iar companiile farmaceutice se concentrează în prezent asupra dezvoltării unor modele cu costuri reduse pentru pieţele emergente.