Însă zilele trecute Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă după ce jumătate din pacienții infectați cu acest virus au decedat. Oamenii de știință se pregătesc pentru ce e mai rău.
La jumătatea lunii iunie 2012, medicul arab a ajuns la concluzia că un bărbat de 60 de ani, internat în spital cu o pneumonie severă, era infectat cu o formă foarte rară și nemaiîntâlnită a virusului ”coronavirus”. Astfel, medicul a postat pe site-ul proMED un mesaj pentru a-i avertiza pe oamenii de științăde eventualul pericol. ProMED este un sistem de comunicare rapidă pe internet a informațiilor privind bolile infecțioase. Însă această descoperire l-a costat chiar de locul de muncă, spitalul din Arabia Saudită desfăcându-i cotractul de muncă la presiuniea ministrului saudit al Sănătății.
După numai 11 zile de la internare pacientul de 60 de ani a murit. Rinichii și alte organe i-au cedat, în ciuda medicamentelor administrate.
Din septembrie 2012 alte 15 cazuri au fost identificate, jumătate dintre pacienți decedând.
Miercuri, 14 martie, virusul a fost confirmat și la un locuitor din Marea Britanie, în familia unui alt pacient tratat de aceeași maladie, ceea ce înseamnă că se transmite de la om la om. Apariția a noi cazuri indică faptul că boala s-a răspândit în rândul pacienților. Însă medicii sunt speriați de faptul că virusul poate suferi mutații și se poate adapta la o răspândire mai ușoară.
"Nu ştim încă dacă acest virus are puterea sa declanseze o epidemie. Credem ca vedem doar varful aisbergului, însă nu știm unde este sau cât de mare e aisbergul" a declarat Ron Fouchier, un specialist de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam.
Momentan nu se știe cum a apărut această formă de coronavirus. Oamenii de știință sunt de părere că prin mușcătura unui liliac. Cercetatorii de la Columbia University studiaza liliecii din Arabia Saudita, din zona unde a aparut primul caz. Insa, multi oameni de stiinta suspecteaza faptul ca un animal intermediar a dus virusul de la lilieci la oameni.
Coronavirusul face parte dintr-o larga familie ce include virusuri care provoaca simple raceli, dar si SARS, care a provocat o epidemie de "pneumonie atipica" la originea a 800 de morti in lume in 2003.