Antena 3 CNN Externe Negocieri dure la Bruxelles. Ce hotărâre a luat Rusia privind gazele pentru Europa

Negocieri dure la Bruxelles. Ce hotărâre a luat Rusia privind gazele pentru Europa

gaze rusesti.jpg
26 Sep 2015   •   18:54

Rusia și Ucraina au ajuns la un acord privind livrarea gazelor, în perioada rece a anului, spre țările din blocul comunitar.
După cinci ore de negocieri la Bruxelles cu reprezentanții Comisiei Europene, părțile au parafat documentul. Acesta însă trebuie să fie aprobat și de Guvernul de la Kiev, ca înțelegerea să devină finală, transmite publika.md.

Noul pachet de iarnă este pentru livrările din perioada octombrie 2015 - martie 2016.

"Am iniţiat un acord trilateral privind livrarea gazului pentru iarna care vine. Este vorba despre un pachet cuprinzător pentru 2015 şi 2016", a explicat Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică.

Acordul convenit asigură comunitatea europeană că nu va rămâne fără gaz, Ucraina fiind principala rută de tranzit.

"Ucraina confirmă, prin acest document, capacitatea şi capabilitatea de a asigura un tranzit neîntrerupt şi în siguranţă al gazului rusesc spre ţările europene, spre partenerii europeni", a spus ministrul ucrainean al Energiei, Volodimir Demcişin.

La reuniune au fost făcute și concesii. Rusia a fost de acord să scadă preţul pentru Ucraina de la 251 la 232 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz. De cealaltă parte, Kievul a acceptat să cumpere două miliarde de metri cubi de gaz. Banii vor fi alocați de instituțiile financiare internaționale.

"În cel mai scurt timp vor fi alocate 500 de milioane de dolari pentru stocarea subterană a două miliarde de metri cubi de gaze", a declarat ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak.

Disensiunile dintre Moscova şi Kiev au luat amploare după anexarea peninsulei Crimeea, în martie anul trecut. Rusia a sistat livrările de gaze în iunie 2014. De atunci, Uniunea Europeană, care are rolul de mediator în negocierea preţului gazelor naturale, a încheiat o serie de acorduri temporare, care sunt prelungite la fiecare trei luni, scrie publika.md.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close