În ultimele două decenii, mortalitatea infantilă a înregistrat o scădere considerabilă în lume, cazurile de acest fel reducându-se cu aproape 50%, însă Africa Subsahariană şi Asia de Sud rămân cele mai expuse la acest fenomen.
Conform unui raport UNICEF, publicat de AFP şi citat de Agerpres, numărul de copii morţi înainte de împlinirea vârstei de 5 ani a scăzut de la 12 milioane, în 1990, la 6,9 milioane, în 2011.
În aceeaşi perioadă, scăderea mortalităţii infantile s-a accentuat, de la 1,8% anual în anii '90, la 3,2% pe an între 2000 şi 2011.
Cu toate acestea, Anthony Lake, directorul executiv al UNICEF, avertizează că „rămân multe de făcut. În medie, 19.000 de copii mor zilnic din cauze în mare parte evitabile”.
Raportul UNICEF arată că cele mai mari progrese în reducerea mortalităţii infantle s-au înregistrat în America Latină şi Caraibe, Asia de Est şi Pacific, Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
În schimb, în Africa Subsahariană, scăderea n-a atins decât 39% şi, în medie, un copil din nouă nu apucă să împlinească 5 ani.
Se observă însă o scădere accentuată a fenomenului şi în această zonă, între 2000 şi 2011 ajungându-se la 3,1% anual, faţă de 1,5% în deceniul anterior. În estul şi sudul continentului, „graţie unor intervenţii masive pentru a combate principalele maladii, în primul rând HIV-SIDA, dar şi rujeola şi paludismul”, ameliorarea este mai însemnată.
Măsuri trebuie luate şi în Asia de Sud, această zonă şi Africa Subsahariană împreună adunând peste 80% din decesele înregistrate în 2011 în rândul copiilor.
Sărăcia nu este singurul factor care duce la asemenea cifre. Copiii se confruntă cu cel mai mare risc de deces înainte de împlinirea vârstei de 5 ani şi dacă s-au născut în zone rurale sau dacă mama lor n-a beneficiat de învăţământul primar. De asemenea, violenţa şi instabilitatea politică reprezintă circumstanţe agravante, se arată în raportul UNICEF.
Progrese remarcabile în reducerea mortalităţii infantile între 1990 şi 2011 au reuşit Laos (72%), Timor de Est (70%), Liberia (68%) sau Bangladesh (67%), în timp ce ţări precum Oman, Estonia, Turcia, Arabia Saudită, Peru, Egipt sau Portugalia au menţinut o rată anuală puternică de scădere a cazurilor de deces în rândul copiilor.
Maladiile infecţioase reprezintă cauza a peste două treimi din decese (pneumonia 18%, diareea 11%, paludismul 7%). De asemenea, 40% din decese survin în cursul primei luni de viaţă. Vârsta foarte tânără a mamei, lipsa ei de educaţie, de igienă şi de acces la apa potabilă dăunează supravieţuirii copilului.