Oficiali australieni de rang înalt au legături cu `Ndrangheta, mafia calabreză specializată în traficul de droguri, dezvăluie o investigaţie comună a emisiunii Four Cornes a radiodifuzorului naţional australian Australian Broadcasting Corporation (ABC) şi Fairfax Media, relatează
BBC News, informaţie preluată şi de
mediafax.
Conform anchetei jurnalistice, politicieni atât de la nivel federal, cât şi de la nivel local, sunt expuşi unei "potenţiale corupţii" prin intermediul unor "lacune" în sistemul donaţiilor către partidele politice.
Investigaţia, care a durat mai mulţi ani, citează rapoarte de poliţie confidenţiale.
Mafia calabreză, cunoscută şi sub numele de 'Ndrangheta, specializată în traficul de droguri şi extorcare, încasează de pe urma acestor activităţi de crimă organizată miliarde de euro.
Ea este una dintre cele mai puternice grupări infracţionale din lume şi şi-a extins influenţa şi reţelele din Italia pe întregul glob.
Potrivit radiodifuzorului australian, gruparea operează în Australia folosind ameninţarea şi violenţa atât în afaceri legale, ca de exemplu cu fructe şi legume, cât şi ilegale, implicând droguri.
Donatori cu legături puternice în MafiaInvestigaţia comună ABC-Fairfax Media a descoperit un număr de contacte între "infractori cunoscuţi şi bănuiţi" din cadrul 'Ndrangheta şi politicieni australieni.
Potrivit reportajului, un bărbat cu "asocieri mafiote profunde" s-a întâlnit cu premierul din perioada respectivă, John Howard, şi alţi oficiali de rang înalt din partid la un eveniment la care se strângeau fonduri pentru Partidul Liberal, la începutul anilor 2000. Însă nu există indicii potrivit cărora Howard ar fi ştiut despre presupusele legături cu lumea crimei organizate ale bărbatului respectiv, se precizează în reportaj.
Donatori cu legături cu mafia au făcut lobby atât pe lângă politicieni laburişti, cât şi liberali, în probleme privind atât afacerile legale, cât şi ilegale ale acestora, se arată în reportaj.
Potrivit unui raport al poliţiei din 2013, 'Ndrangheta a folosit un număr de donatori cunoscuţi ca pe o "interfaţă publică legitimă" a activităţilor sale.
O campanie de lobby a vizat, potrivit investigaţiei, să obţină o viză pentru un lider mafiot care a fost, ulterior, încarcerat pentru trafic de droguri şi implicat într-un complot de asasinat.
De asemenea, investigaţia a descoperit că fiul "altui presupus lider mafiot'" a efectuat un stagiu de schimb de experineţă de muncă la Ambasada Australiei din Roma, incident prezentat în raportul poliţiei ca o "lacună majoră".
'
Ndrangheta, care a fost înfiinţată la mijlocul anilor '70, operează în principal în Europa şi are legături cu cartelurile drogurilor din Columbia.
Cocaina este cea mai importantă sursă de venit a grupării, alături de extorcare şi spălarea de bani.