Antena 3 CNN Externe Merkel: Salariul minim generalizat, una dintre cauzele şomajului în Europa

Merkel: Salariul minim generalizat, una dintre cauzele şomajului în Europa

Merkel: Salariul minim generalizat, una dintre cauzele şomajului în Europa
de S.T.    |    18 Apr 2013   •   09:42

Cancelarul german Angela Merkel, care pledează pentru un salariu minim negociat în Germania, şi-a reiterat opoziţia fermă faţă de un salariu de bază generalizat, pe care îl consideră cauza şomajului în unele ţări din Europa, potrivit interviului acordat ziarului german Bild Zeitung, publicat joi, citat de Agerpres.

Merkel s-a declarat o apărătoare a locurilor de muncă în Germania şi susţine că salariul minim generalizat (care nu există în Germania) este motivul pentru care "numeroase ţări în Europa au o rată a şomajului mult mai ridicată decât în Germania, salariile nefiind în raport cu randamentul".

Cu un şomaj de 6,9% înregistrat în martie, Germania cunoaşte în prezent un şomaj apropiat de nivelul cel mai scăzut al acestuia de la reunificarea celor două ţări germane în 1990.

Merkel se opune ferm unui "salariu minim generalizat impus de politici", referindu-se la un proiect de lege în acest sens, adoptat la începutul lunii martie de opoziţia de stânga, potrivit ziarului german Bild Zeitung.

Germania nu are un salariu minim aplicabil tuturor salariaţilor, dar partenerii sociali au posibilitatea de a conveni asupra lui, regiune cu regiune şi sector cu sector.

Pentru a preveni derapajele în unele meserii, conservatorii lui Merkel vor să introducă un salariu minim obligatoriu în sectoarele în care acesta nu există.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel salariu minim
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Suporterii români sărbătoresc în București calificarea României în optimile EURO 2024
x close