În total 1.944 de ziare, circa 300.000 de pagini, au fost digitalizate în prima fază a proiectului menit să ofere informaţii cetăţenilor şi care face parte din evenimentul ce comemorează o sută de ani de la izbucnirea primului conflict mondial.
Marea Britanie, care a luptat alături de Aliaţi în primul mare război european, pregăteşte pentru 2014 o mulţime de acţiuni comemorative pentru a marca centenarul acestui război care s-a desfăşurat între 1914 şi 1918 şi în care şi-au dat viaţa 9 milioane de combatanţi.
William Spencer, expert în arhive militare, a precizat că atunci când se va completa digitalizarea vor fi puse la dispoziţia publicului în total 1,5 milioane de pagini care vor permite cetăţenilor "să descopere activităţile cotidiene, istorisiri şi luptele desfăşurate de fiecare unitate". "Este interesant pentru că umanizează. Războiul a fost un lucru care a umanizat", a explicat el.
Potrivit ministrului culturii, Maria Miller, digitalizarea ziarelor unităţilor care au luptat în Primul Război Mondial "va permite să se facă auzit glasul celor care s-au sacrificat şi care sunt relevante acum când nu au mai rămas în viaţă veterani pentru a vorbi despre cele întâmplate".
Între istorisirile sau anecdotele găsite se află instrucţiuni severe sau diferite activităţi ale unităţilor. Se relatează, de exemplu, despre primele trei divizii de cavalerie şi primele şapte batalioane de infanterie care au făcut parte din primele regimente trimise în Franţa şi în Flandra. Există şi un jurnal zilnic al activităţilor Primului batalion de infanterie din Franţa care reflectă teroarea acelor vremuri de război şi care descriu lupta de la Marna care a pus capăt războiului, în iunie 1919.
În această acţiune de anvergură au fost angajaţi, potrivit AFP, numeroşi istorici pentru a publica pe Internet începând de marţi pagini extrase din rapoartele ofiţerilor britanici desfăşuraţi pe front în timpului Primului Război Mondial. Acoperind perioada întregului conflict, aceste rapoarte descriu viaţa cotidiană a unităţilor şi conţin mărturii emoţionante ale acestor oameni care şi-au dat viaţa pentru patrie.