Femeia, a cărei identitate nu a fost dată publicităţii, dar cunoscută doar cu prenumele Linda, a călătorit anul trecut până în Turcia pentru a îşi aduce acasă fiul de 21 de ani, James, după ce acesta fugise în secret să lupte în Siria şi Irak, alături de militanţii din Statul Islamic.
"Este de-a dreptul îngrijorător că aceşti tineri se întorc acasă din scene de război şi cred că, fără o îndrumare corespunzătoare şi o atenţie deosebită, am putea risca aceleaşi atacuri petrecute în Franţa. Avem nevoie, ca societate, să abordăm aceste probleme cu maximă seriozitate", spune femeia într-un interviu acordat BBC Inside Out London.
"Nu are rost să negăm prezenţa acestor oameni care se întorc în ţara noastră, acasă. Dacă vom ignora pericolul acestui fenomen, nu vom reuşi să îndreptăm cumva situaţia. Dacă aceste persoane sunt lăsate nesupravegheate, fără ajutor şi sprijin psihologic, ele pot deveni un potenţial factor devastator al societăţii noastre. Ei pot deveni uşor adevărate bombe", adaugă Linda.
Femeia spune că a încercat pe mai multe căi să obţină un ajutor specializat pentru fiul ei, în procesul de "dezintoxicare jihadistă" şi reintegrarea lui în societate:
"Am mers în mai multe locuri, dar peste tot mi se închideau uşile în nas şi-mi răspundeau ridicând din umeri că nu au ce să facă", se plânge Linda.
Ea spune că fiul ei a fost recutat online de către celule jihadiste. Când se afla în Siria, a fost prins într-un schimb de focuri şi a fost rănit uşor la umăr. Mama lui a venit atunci în Turcia, a călătorit până la graniţa cu Siria şi l-a recuperat de acolo.
"Era într-o stare jalnică, singur şi foarte speriat", povesteşte Linda.
După ce au revenit în Marea Britanie, Scotland Yard-ul l-a chemat pe James la audieri, dar l-au eliberat în aceeaşi zi, fiindcă nu reprezenta un risc.
După aceea însă, serviciile secrete britanice, în special cei de la MI5, pun presiune pe James, solicitând de la acesta informaţii, se plânge femeia.
"Fiul meu nu este de acord cu terorismul. Am petrecut mult timp şi cu mari eforturi am încercat să-l vindec, dar sunt îngrijorată de ce se întâmplă cu cei care nu beneficiază de acelaşi sprijin, aşa cum i-am acordat eu fiului meu", menţionează britanica.
Potrivit unor estimări, peste 500 de musulmani britanici au călătorit în Siria şi Irak pentru a se alătura Statului Islamic. Cel puţin 300 dintre ei s-au întors acasă.
"Unii dintre cei care se întorc au fost expuşi unor experienţe traumatizante, iar alţii s-au transformat în islamişti radicali sau sunt pe cale de transformare. Am putea să îi acuzăm pe toţi de terorism, dar trebuie să delimităm foarte bine potenţialii terorişti de cei care au nevoie de sprijin psihiatric şi psihologic, acordat de serviciile sociale", spune un un oficial al Home Office.