La 9 octombrie 2012, adolescenta a supravieţuit în urma unui atac al talibanilor, la Mingora, oraş din Valea Swat, în nord-vestul Pakistanului, unde în perioada 2007-2009 insurgenţii au impus versiunea lor radicală a legii islamice.
După un an de la acest atac, Malala Yousafzai îşi publică autobiografia şi este nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, care urmează să fie decernat vineri.
"Multe persoane merită Premiul Nobel pentru Pace. Cred că pot face mai multe. În opinia mea, încă nu am făcut suficiente lucruri pentru a câştiga Premiul Nobel pentru Pace", a declarat ea pentru postul de radio pakistanez City89 FM.
Cu ocazia primei aniversări de la atac, şcoala din Mingora în care a învăţat Malala a fost închisă, în semn de "solidaritate" cu adolescenta în vârstă de 16 ani, care, în prezent, locuieşte în Marea Britanie, a declarat pentru AFP un profesor local, care a preferat să rămână sub protecţia anonimatului, de teama unor noi atentate ale talibanilor.
"Atentatul de anul trecut împotriva ei este de neuitat. Educaţia este sensul vieţii noastre, iar Malala" a apărat această cauză, iată de ce "o iubim atât de mult", a afirmat Humera Khan, o elevă, în vârstă de 12 ani, la şcoala din Mingora.
Numeroşi islamişti din nord-vestul Pakistanului o acuză pe Malala că ar fi un al "agent" al Statelor Unite sau al Occidentului, pentru că îi abate pe tinerii musulmani de la studierea Coranului.