UPDATE 15.43 - Armata thailandeză, care a anunţat joi o lovitură de stat, a suspendat Constituţia şi a demis Guvernul dar a decis să menţină Senatul, informează AFP.
"Constituţia din 2007 este suspendată, cu excepţia capitolului privind monarhia", a declarat un purtător de cuvânt militar pentru televiziune.
"Senatul funcţionează în continuare", a precizat el, în timp ce "Guvernul a fost suspendat.
UPDATE 15.00 - Armata thailandeză a instituit restricţii de circumaţie, la puţin timp după ce a anunţat, în direct la televiziune, o lovitură de stat, informează AFP.
"Nimeni nu va avea voie să-şi părăsească locuinţa între ora locală 22.00 şi 05.00 (01.00, ora României)", a declarat un purtător de cuvânt al armatei. Ştire iniţială 13.45Şeful forţelor armate terestre din Thailanda, generalul Prayut Chan-O-Cha, a anunţat o lovitură de stat, joi, într-o declaraţie televizată, după şapte luni de criză politică, informează
AFP.
"Pentru ca această ţară să revină la normal", forţele armate "trebuie să preia puterea începând cu 22 mai, ora 16.30" (12.30 ora României), a precizat el.
Generalul, care a declarat legea marţială marţi, a invocat violenţele din ţară care s-au soldat cu 28 de morţi de la începutul crizei, în toamnă.
"Toţi thailandezii trebuie să rămână calmi şi funcţionarii trebuie să continue să lucreze ca de obicei", a adăugat el.
Anunţul televizat are loc după a doua sesiune de negocieri între principalii actori ai crizei, destinată găsirii unui compromis. Liderii manifestanţilor celor două tabere au fost luaţi de la locul reuniunii în vehicule militare, sub pază, chiar înainte de anunţarea loviturii de stat, potrivit martorilor oculari. Thailanda s-a confruntat cu 18 lovituri de stat sau tentative de lovituri de stat în aproape 80 de ani. Ultima datează din 2006, împotriva fostului premier în exil Thaksin Shinawatra, şi a antrenat o serie de crize politice care au scos în stradă inamicii şi susţinătorii miliardarului, care rămâne, în pofida exilului său, factorul de diviziune al ţării.
Episodul actual a început în toamnă cu manifestaţii care cereau plecarea de la putere a surorii acestuia, Yingluck, premier din 2011. Ea a fost destituită de justiţie la începutul lui mai.