Cei mai puternici lideri ai lumii şi-au anunţat deja participarea la funeralii, motiv pentru care forţelor de securitate li se vor alătura şi agenţi anti-tero.
UPDATE 14.10 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii părăseşte catedrala, însoţită de Prinţul Philip.
UPDATE 14.00 - Cortegiul funerar părăseşte Catedrala St. Paul. Sicriul fostului premier este purtat pe umeri de militarii care se îndreaptă spre ceremonia privată de incinerare. Copii baronesei şi restul familiei merg în spatele militarilor.
UPDATE 13.10 - Decanul Catedralei Sfantul Paul, David Ison, a ţinut un discurs elogios pentru Margaret Thatcher. El a vorbit despre demnitatea acesteia şi despre viaţa pe care a dus-o alături de soţul ei, Denis.
Un bileţel pe care sunt scrise cuvintele: „Iubită mamă, pentru totdeauna în inimile noastre”, a fost aşezat pe buchetul de flori albe de pe sicriul lui Margaret Thatcher.
UPDATE 12.57 - Sute de persoane s-au întors cu spatele atunci când sicriul a trecut prin zona Ludgate Circus, potrivit guardian.co.uk. Unii dintre ei strigau „Ce risipă de bani!” şi „Mizerie conservatoare!”.
Funeraliile lui "Doamnei de Fier" în cifre. Care este costul total al ceremoniei de înmormântare
UPDATE 12.50 - Regina Elisabeta a II-a a sosit la Catedrala Sfântul Paul din Londra pentru a-i aduce un ultim omagiu „Doamnei de Fier”.
UPDATE 12.10 - Au început funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher. Sicriul cu trupul neînsufleţit al acesteia, acoperit cu drapelul Marii Britanii, a fost scos miercuri dimineaţa, la ora 10.00 (12.00 ora României), din palatul Westminster pentru a fi transportat la catedrala St. Paul, scrie AFP.
Şase motociclete ale Scotland Yard încadrau vehiculul mortuar, urmat de o maşină obişnuită a poliţiei.
Primii spectatori s-au reunit miercuri dimineaţa încă de la ora locală 6.30 GMT (8.30, ora României) în centrul Londrei, pentru a prinde un loc în faţă, cu ocazia funeraliilor baroanei Margaret Thatcher, relatează AFP.
"Lady Thatcher era o femeie curajoasă, mai ales în privinţa Insulelor Falkland", a declarat Trevor Fearon, în vârstă de 83 de ani, care a venit din vestul Londrei pentru a se afla miercuri, la prima oră, în apropiere de Downing Street, cu scopul de a-i aduce un ultim omagiu Doamnei de Fier.
În privinţa unor posibile perturbări din partea unor manifestanţi anti-Thatcher, Henderson şi-a exprimat speranţa "ca aceştia să nu uite că este vorba despre funeralii".
Opozanţi ai fostului premier s-au trezit, de asemenea, cu noaptea în cap pentru a veni să îşi exprime nemulţumirea.
La ora locală 10.00 (12.00, ora României), sicriul a pornit, la bordul unui dric, de la Capela St Mary Undercroft, escortat de trei motociclişti din cadrul Scotland Yard, şi a sosit la Biserica St Clement Danes la ora locală 10.15 (12.15, ora României), unde a fost aşezat pe un afet de tun.
În paralel, premierul David Cameron a ajuns la Catedrala St Paul, unde a fost poziţionat alt dispozitiv ce prezintă onorul.
Corpul neînsufleţit al lui Margaret Thatcher a fost adus încă de ieri la Palatul Parlamentului, iar azi va fi dus la catedrala Sfântul Paul.
Slujba de înmormântare a doamnei Thatcher va fi oficiată aici, la catedrala Sfântul Paul. Serviciul urmează să fie televizat şi retransmis în jurul lumii începând cu ora 13, ora României. Regina şi prinţul Filip vor fi prezenţi. Pentru asigurarea liniştii publice, rapoartele spun că Poliţiei i se vor alătura trupele anti-tero.
Pentru prima oară în aproape 50 de ani, Regina Elisabeta asistă la înmormântarea unui premier britanic, după cea a lui Winston Churchill din 1965, iar toţi foştii prim-miniştri britanici au confirmat prezenţa la funerarii. Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al URSS, a fost, de asemenea, invitat, însă a refuzat să participe din motive de sănătate. Deşi a fost numit drept "terorist" de către Doamna de Fier, primul preşedinte sud-african de culoare, Nelson Mandela, a fost invitat la funeralii, dar sănătatea fragilă nu îi permite să călătorească, fapt pentru care va fi reprezentat de una dintre fiicele sale.
Margaret Thatcher a avut relaţii strânse cu ţara noastră, pe care a vizitat-o chiar dinainte de a deveni premier. Celebră a rămas, însă, întâlnirea din anul 1975, cu Nicolae Ceauşescu.
Prima femeie premier din istoria Marii Britanii a murit în somn, la 87 de ani, în urma unui atac cerebral, potrivit unui comunicat al familiei.