Preşedintele francez Francois Hollande se întâlneşte miercuri, la San Francisco, cu şefii Google, Facebook şi Twitter, pe care va încerca să îi convingă de potenţialul sectorului IT din Franţa şi îi va avertiza totodată să nu mai deturneze veniturile din Europa către ţări cu taxe mici, informează
Mediafax.
În prima vizită a unui preşedinte francez la San Francisco din ultimii 30 de ani, Hollande se va întâlni cu Sheryl Sandberg, directorul executiv de operaţiuni al Facebook, Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google, şi Jack Dorsey, cofondator şi preşedinte al Twitter.
În timpul celor şapte ore pe care le va petrece la San Francisco în ultima zi a vizitei oficiale în SUA, liderul francez va încerca să găsească un echilibru între nevoia de a atrage investitori în Franţa şi ambiţia de a descuraja practicile de evitare a plăţii taxelor.
"Sunt probleme de discutat, precum optimizarea plăţii taxelor şi dreptul la intimitate. Pe de altă parte, va miza pe entuziasm, viteză şi promisiunea de plus-valoare, care speră că vor fi contagioase", comentează pentru Bloomberg un antreprenor francez.
Economia franceză stagnează din 2012, rata şomajului se menţine la maximul ultimilor 16 ani iar deficitul bugetar nu a fost redus sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele UE. Totodată, popularitatea lui Hollande este la niveluri minime, iar guveernul este presat simultan din mai multe direcţii - să rezolve problemele din zona finanţelor publice şi să stimuleze investiţiile şi crearea de locuri de muncă.
În încercarea de a se întoarce în Franţa cu "o felie" din Silicon Valley, Hollande vrea să le demonstreze antreprenorilor americani că Franţa este "o republică a start-up-urilor" (termen folosit pentru a descrie o companie inovatoare, aflată la început de drum), potrivit unui dosar de presă oferit de preşedinţia franceză, citat de Bloomberg.
Preşedintele va fi înarmat cu reduceri de taxe pentru activităţi de cercetare şi facilităţi precum acordarea cu prioritate a permiselor de muncă, însă este pus în situaţia delicată de a "curta" companii cercetate pentru evaziune fiscală de autorităţile franceze.
Unii politicieni francezi, inclusiv membri ai guvernului, consideră că Franţa ar trebui să rezolve problema acţionând politic, la nivelul UE, şi nu să atace companiile.
Multe companii americane, inclusiv Google, Apple şi Facebook, şi-au constituit sediul operaţiunilor europene în Irlanda, unde taxa pe profit este de 12,5%, faţă de 33,3% în Franţa - cel mai ridicat nivel din Europa.