1 minut de cititPublicat la 06:24 20 Dec 2011Modificat la 06:24 20 Dec 2011
Foto: Mediafax
În timp ce nord-coreenii îşi jelesc, în masă, conducătorul decedat, Kim Jong Il, comunitatea internaţională se întreabă ce viitor va avea ţara sub conducerea fiului său, Kim Jong Un. Cel mai îngrijoraţi sunt coreenii din sud, care şi-au pus armata în stare de alertă după ce forţele Nordului a efectuat, ca din întâmplare, două teste cu rachete. Liderii occidentali speră, totuşi, că schimbarea va avea urmări benefice pentru supuşii uneia din cele mai severe dictaturi din lume.
Televiziunea nord-coreeană continuă să prezinte imagini ale "tristeţii de nedescris" care domneşte la Phenian de când s-a anunţat moartea lui Kim Jong Il.
Durerea nu i-a împiedicat, totuşi, pe militarii nord-coreeni să testeze două rachete cu rază scurtă de acţiune, la doi paşi de graniţa cu Coreea de Sud.
Guvernul de la Seul şi-a pus armata în stare de alertă, chiar dacă susţine că testele n-au avut nicio legătură cu decesul lui Kim.
Succesorul declarat al lui Kim Jong Il este fiul său, Kim Jong Un, despre care până acum un an, nu se ştia nici cum arată. În aşteptarea unor clarificări, guvernele occidentale şi asiatice manifestă prudenţă şi speră în schimbări pozitive.
Decesul lui Kim s-a produs la puţin timp după relansarea convorbirilor dintre Statele Unite şi Coreea de Nord, pe tema arsenalului nuclear nord-coreean.