Potrivit jurnalistului american Jeremy Scahill, Barack Obama i-ar fi telefonar preşedintelui Yemenului, Abdullah pentru a-şi exprima "profunda îngrijorare" în privinţa eliberării jurnalistului Abdulelah Haider Shaye din închisoare.
Shaye este un ziarist din Yemen care a făcut foarte multe reportaje despre războiul terorii pe care îl duce America, dar a intervievat şi foarte mulţi membri ai grupării teroriste Al Qaeda, care erau vânaţi de americani.
Ultimul său reportaj i-a făcut pe americani să se ruşineze:
"Pe 17 decembrie 2009 preşedintele Barack Obama a ordonat un atac - în care au fost folosite bombe şi grenade - în satul al Majala din provincia Abyan din Yemen. Atacul s-a sfârşit cu moartea a 14 femei şi 21 de copii. În tot acest timp guvernul de la Yemen a muşamalizat atacul preluând asupra lor vina, pretinzând că forţele armate din Yemen au pus la cale acest atac".
Shaye a fost primul jurnalist care a ajuns la locul atacului. Potrivit americanului Scahill, Shaye a fost cel care a făcut primele fotografii care au demonstrat că SUA şi nu Yemenul a comandat atacul, mai mult, tot Shaye a demonstrat că victimele masacrului au fost 35 de femei şi copii, ci nu "35 de militanţi violenţi", aşa cum au pretins americanii.
Acest adevăr scos la iveală de jurnalistul din Yemen a fost confirmat şi de telegramele publicate de WikiLeaks, care arătau că pentru SUA acest atac a fost o glumă, forţându-i pe conducătorii din Yemen să îşi asume "responsabilitatea atacului".
Jurnalistul american îi ia apărarea lui Shaye: "A fost acuzat că a fost omul media al grupării Al Qaeda, oferindu-le teroriştilor informaţii din bazele militare din Yemen şi din interiorul ambasadelor străine, pentru potenţiale atacuri. Au fost aduse numeroase acuzaţii împotriva lui, iar americanii au sugerat să fie condamnat la moarte".
Organizaţia Drepturilor Omului au condamnat procesele în care a fost judecat jurnalistul, spunând că acestea au fost o mascaradă şi au cerut eliberarea imediată a jurnalistului.
Până în prezent nu se ştie ce i se va întâmpla.