Antena 3 CNN Externe Jurnaliştii greci au intrat în grevă, după ce doi prezentatori tv au fost suspendaţi

Jurnaliştii greci au intrat în grevă, după ce doi prezentatori tv au fost suspendaţi

M.T.
2 minute de citit Publicat la 16:39 30 Oct 2012 Modificat la 16:39 30 Oct 2012
Jurnaliştii greci au intrat în grevă, după ce doi prezentatori tv au fost suspendaţi
Foto: Mediafax/AFP
Jurnaliştii televiziunii de stat din Grecia au acuzat guvernul de cenzură şi au întrerupt lucrul, după ce doi cunoscuţi prezentatori au fost suspendaţi pentru că au criticat un ministru, anunţă Reuters.

Suspendarea celor doi a fost dictată în aceeaşi zi în care un jurnalist care a publicat o listă cu persoane suspectate că ar deţine conturi în Elveţia a fost arestat.

Marilena Katsimi şi Costas Arvanitis şi-au pierdut posturile de prezentatori ai emisiunii de dimineaţă de la NET TV după ce, luni, au citat un ziar în care se prezenta un raport medical ce arăta faptul că mai mulţi participanţi la protestele anti-fasciste din Grecia au fost torturaţi de poliţie.

Cei doi prezentatori s-au întrebat de asemenea dacă ministrul de Interne va demisiona după publicarea acestor dovezi.

Arvanitis a declarat că suspendarea sa şi a colegei lui este motivată politic şi reprezintă o încercarea de a controla presa.

„Deja nu mai este vorba despre noi, ci despre a cenzura televiziunea de stat. Oare de acum înainte vom primi o listă de cuvinte şi comentarii pe care vom avea voie să le folosim?”, a spus Arvanitis, într-un interviu pentru Reuters.

Conducerea televiziunii a precizat că prezentatorii au fost suspendaţi deoarece au făcut „aluzii inacceptabile” la adresa ministrului Nikos Dendias, fără a-i oferi acestuia şansa de a răspunde la acuzaţii.

„Atunci când un jurnalist face un comentariu în direct sau într-un text, nu este nevoie de un răspuns al politicianului”, s-a apărat Arvanitis.

Prezentatorul nu s-a ferit să folosească ironia, pentru a-şi susţine cauza: „Am dori de asemenea să ne cerem scuze pentru faptul că ieri am comentat despre alegerile din SUA, dar nu ne-am gândit să-l sunăm pe Obama pentru a ne spune punctul său de vedere în această problemă”.

Cazul celor doi prezentatori ai televiziunii de stat vine în acelaşi timp cu cel al lui Costas Vaxevanis, editor la revista Hot Doc, arestat imediat după ce a publicat sâmbără o listă ce conţine numele a 2.059 de persoane suspectate că ar deţine conturi bancare în Elveţia, cunoscută sub numele de "Lista Lagarde".

Potrivit Agerpres, lista provine din documente dezvăluite de un angajat al băncii HSBC în Elveţia. Ea fusese transmisă guvernului grec în 2010 de Christine Lagarde, actual director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Destinatarul, ministrul grec de finanţe din acea perioadă, George Papaconstantinou, a afirmat, miercuri, în faţa parlamentului, că nu ştie ce s-a întâmplat cu versiunea originală a "Listei Lagarde”.

Reacţiile nu au întârziat să apară, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa exprimându-şi îngrijorarea faţă de reţinerea lui Vaxevanis, în timp ce o asociaţie din Grecia a emis un comunicat în care se arată că „instituţiile democratice, sau ceea ce a mai rămas din ele, au rolul de a proteja sistemul aflat la putere”.

„În loc să-i aresteze pe evazionişti şi pe miniştrii care i-au acoperit atâta vreme, ei vor să aresteze adevărul şi libertatea presei”, a notat şi jurnalistul arestat pe contul său de Twitter.

×
x close