Antena 3 CNN Externe Iurie Leancă: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern din Republica Moldova

Iurie Leancă: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern din Republica Moldova

2 minute de citit Publicat la 15:15 27 Noi 2014 Modificat la 15:15 27 Noi 2014
leann.jpg
Foto: Agerpres
Premierul moldovean Iurie Leancă se declară pregătit să conducă viitorul Guvern de la Chișinău după alegerile parlamentare de duminică, dacă i se va cere, şi atrage atenţia că cel mai mare obstacol cu care se confruntă în activitatea sa este mentalitatea, scrie Agerpres.

"În ceea ce priveşte lupta cu corupţia, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare.

Avem şansa să obţinem un adevărat sistem parlamentar, cu partide politice care reuşesc să lucreze împreună și să găsească compromisuri. Câştigăm tot mai multă maturitate politică", a spus Iurie Leancă într-un interviu acordat revistei Politique Internationale, informează un comunicat transmis joi de Guvernul de la Chişinău.

El a insistat că aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de modernizare a ţării, care nu are alternative. "Experienţa Estului şi a Vestului demonstrează cel mai bine că integrarea europeană este cea mai bună modalitate de dezvoltare, de restabilire a încrederii societăţii şi de reformare a justiţiei. Acest Acord de Asociere este nu doar în interesul societăţii moldovenești, dar, de asemenea, în interesul întregii Europe. Grație acestuia, Moldova va deveni mai prosperă şi mai stabilă. Deocamdată nu putem face faţă tuturor cerințelor aderării, dar în ziua în care Moldova va deveni țară candidat, reformele vor deveni ireversibile. Securitatea va fi consolidată", a precizat Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a precizat că Acordul de Asociere la UE "nu a fost semnat contra Rusiei". "O Moldovă stabilă şi previzibilă este inclusiv în interesul Moscovei. Avem legături istorice strânse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franţa. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire în marea familie europeană căreia îi aparţinem cultural şi geografic", a adăugat Iurie Leancă.

Premierul a vorbit şi despre felul în care apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va contribui la soluţionarea conflictului transnistrean. "Mai bine de 70 la sută din produsele din regiunea transnistreană sunt destinate piețelor moldoveneşti şi celei europene. După ridicarea regimului de vize cu UE, în regiunea transnistreană a explodat numărul de cereri pentru obținerea pașapoartelor moldovenești. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesaţi de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ei au înțeles că aceasta este în favoarea lor. Pe acești factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul", a spus Leancă.

El a mai afirmat că situaţia din Ucraina afectează economia moldovenească, dar mai ales starea de spirit a cetăţenilor. "Împărţim o frontieră de 1242 de kilometri cu Ucraina. Pentru o ţară mică, precum Republica Moldova, este mult. Există şi efectul psihologic, al unei crize armate care are loc în imediata apropiere.

×
x close