Italienii de stânga se îngrămădeau, duminică, la urne, pentru a-şi alege viitorul candidat la alegerile legislative din primăvara lui 2013, în cadrul primarelor în care se confruntă actualul lider al PD, principalul partid de stânga, şi primarul oraşului Florenţa, relatează AFP.
Cele 9.000 de birouri electorale instalate în toată ţara s-au deschis la ora 07.00 GMT (09.00 ora României) şi se vor închide la ora 19.00 GMT (21.00 ora României). Pentru a putea vota este necesară înscrierea ca alegător de stânga, prin semnarea unei declaraţii şi plata a doi euro.
Manifestul "progresiştilor" face apel la "schimbarea Italiei" prin respectarea valorilor precum "solidaritatea", "munca" şi "recunoaşterea meritelor" şi prin "atacarea oricărei forme de populism".
Sâmbătă seara, peste 1,5 milioane de italieni se înregistraseră deja, dintre care o treime pe Interet, potrivit comitetului care organizează scrutinul.
Cinci candidaţi sunt în cursă pentru a prealua conducerea unei coaliţii de centru-stânga şi probabil pentru a conduce, anul viitor, Guvernul, deoarece Partidul Democrat (PD) este în prezent principalul partid italian, cu aproximativ 30 la sută din intenţiile de vot.
De la înlăturarea lui Silvio Berlusconi, în noiembrie 2011, Italia este guvernată de un Executiv format din tehnocraţi şi condus de fostul comisar european Mario Monti.
Cei doi favoriţi în aceste alegeri primare sunt actualul lider al PD, Pier Luigi Bersani, în vârstă de 61 de ani, un om politic cu idealuri social-democrate care a fost de două ori ministru, şi tânărul primar al Florenţei, Matteo Renzi, în vârstă de 37 de ani, un admirator al lui Barack Obama, considerat mai aproape de centru.
Pentru a câştiga din primul tur, aşa cum a pariat, Bersani trebuie să obţină majoritatea absolută duminică seara. În caz contrar, un al doilea tur va fi organizat la 2 decembrie.
Potrivit unui sondaj al institutului Cise-Luiss apărut joi, Bersani se apropie de 50 la sută din intenţiile de vot, cu zece puncte mai mult decât Renzi (37,6 la sută).
Politologii cred că Bersani ar putea să câştige primarele încă de duminică. Dar prezenţa la urne, dacă va fi mare, ar putea provoca surprize, favorizându-l pe Renzi.
Pe locul al treilea, cu doar 9,9 la sută se află preşedintele regiunii Puglia (sud), Nichi Vendola, în vârstă de 54 de ani, considerat ca fiind cel mai de stânga şi un opozant acerb al politicii Guvernului Monti.
Ultimii doi concurenţi au şanse minime de a câştiga. Aceştia sunt Bruno Tabacci, în vârstă de 66 de ani, un fost parlamentar creştin-democrat favorabil lui Monti, şi Laura Puppato, singura femeie din cursă, lidera deputaţilor PD din regiunea Veneţia, care promovează "economia verde".
Cozile de aşteptare s-au format încă de la deschiderea centrelor electorale, au constatat jurnaliştii AFP. Votul este deschis şi pentru cetăţenii italieni din străinătate, respectiv din 19 ţări.
Cel puţin 100.000 de voluntari au fost mobilizaţi pentru accelerarea operaţiunilor de vot apoi pentru numărarea buletinelor în cursul serii, care va începe imediat după închiderea urnelor. Primele rezultate nu sunt aşteptate înainte de ora 21.30 GMT (23.30 ora României), a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al comitetului organizator.
Primarele în cadrul stângii au fost organizate pentru prima dată în octombrie 2005, când profesorul de economie Romano Prodi a fost ales liderul Uniunii, alianţă instabilă formată din foşti comunişti, ecologişti şi centrişti, în cadrul unui vot la care au participat 4,3 milioane de italieni.
La alegerile legislative din primăvara lui 2006, Prodi a învins coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi, dar Guvernul său a fost înlăturat după doi ani după ce un partid catolic s-a retras.