Antena 3 CNN Externe Italia, aproape de căderea Guvernului. Partenerii de coaliţie ai lui Berlusconi cer demisia fostului premier

Italia, aproape de căderea Guvernului. Partenerii de coaliţie ai lui Berlusconi cer demisia fostului premier

M.Z.
3 minute de citit Publicat la 23:24 07 Aug 2013 Modificat la 23:24 07 Aug 2013
Italia, aproape de căderea Guvernului. Partenerii de coaliţie ai lui Berlusconi cer demisia fostului premier
Foto: Intact Images/EPA
Guglielmo Epifani, liderul Partidului Democrat din Italia (PD, centru-stânga), formaţiune aflată la guvernare alături de Partidul Poporul Libertăţii (PdL, centru-dreapta), îi cere lui Silvio Berlusconi să demisioneze din funcţia de senator, situaţie ce riscă să conducă la căderea Guvernului.
 
"Nu există altă soluţie decât acceptarea sentinţei şi a efectelor pe care le produce. Chiar dacă preţul va fi încheierea acordurilor guvernamentale. Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. În orice sistem democratic, principiul respectării legilor trebuie respectat în primul rând", a declarat Guglielmo Epifani într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera, indicând că Silvio Berlusconi trebuie să demisioneze din funcţia de senator şi din cea de preşedinte al Partidului Poporul Libertăţii, informează Mediafax.
 
Întrebat dacă Berlusconi trebuie să demisioneze chiar dacă există riscul izbucnirii unei crize politice de proporţii, Epifani a răspuns: "Este normal să demisioneze. Chiar el a spus acest lucru. Ce s-ar întâmpla în Statele Unite într-un astfel de caz? În ţările democratice, infracţiunile fiscale sunt tratate cu multă seriozitate. Principiul respectării legilor trebuie să primeze în faţa oricăror calcule politice".
 
Berlusconi, preşedintele Partidului Poporul Libertăţii (PdL), aflat la guvernare împreună cu Partidul Democrat, rămâne senator, în pofida confirmării deciziei de condamnare la închisoare pentru fraude fiscale.
 
Premierul Enrico Letta a încercat să evite această situaţie, pentru a nu fi nevoit să demisioneze, în contextul în care Guvernul de uniune, aflat în funcţie de doar trei luni, încearcă să contracareze cea mai gravă criză economică cu care se confruntă Italia după al II-lea Război Mondial. 
 
Dacă Berlusconi va demisiona, PdL probabil va retrage sprijinul acordat Guvernului de uniune, situaţie care va genera alegeri anticipate, o perspectivă care întâmpină rezistenţa preşedintelui Giorgio Napolitano şi a premierului Enrico Letta.
 
Purtătorul de cuvânt al PdL, Luca D'Alessandro, a catalogat drept "iresponsabile" declaraţiile liderului Partidului Democrat, formaţiune care, în afara actualei situaţii de criză economică, este principalul adversar al partidului lui Berlusconi. "Epifani este iresponsabil, un provocator care încearcă să genereze o criză guvernamentală", a reacţionat D'Alessandro.
 
Silvio Berlusconi trebuie să ispăşească un an de închisoare în dosarul Mediaset, dar probabil va fi plasat în arest la domiciliu sau va efectua muncă în folosul comunităţii. 
 
Berlusconi, în vârstă de 76 de ani, fusese condamnat în prima instanţă şi în apel la patru ani de închisoare pentru fraudă fiscală, cu o interdicţie de cinci ani privind deţinerea de funcţii publice. 
 
În privinţa condamnării la închisoare, trei din cei patru ani beneficiază de o amnistie, astfel că Berlusconi ar avea de executat doar un an. Însă fostul premier italian ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau ar putea efectua muncă în folosul comunităţii. 
 
Conform Articolului 1 din Decretul lege din 31 decembrie 2012, aprobat de fostul Guvern Mario Monti, "nu pot candida şi nu pot continua să fie deputaţi sau senatori cei care au fost condamnaţi definitiv la pedepse de peste doi ani de închisoare". Printre delictele menţionate în această lege figurează nu doar fapte de corupţie, ci şi fraudele fiscale, pentru care a fost condamnat Berlusconi. 
 
Astfel, Berlusconi ar putea să nu aibă dreptul de a mai candida cel puţin şase ani, indiferent dacă va fi confirmată sau nu pedeapsa suplimentară de interzicere a deţinerii de funcţii publice. În plus, procurorii cer ca Berlusconi să predea paşaportul normal şi paşaportul diplomatic, ca măsură preventivă pentru a se evita părăsirea ţării înainte de punerea în aplicare a pedepsei.
 
Silvio Berlusconi ar putea cere graţierea din partea preşedintelui Giorgio Napolitano, apropiaţii lui argumentând că doar aşa se poate "restabili democraţia" în Italia. Iniţial, Preşedinţia a dat un semnal favorabil iniţiativei, comunicând că cererea de graţiere trebuie depusă de titular, însă ulterior a sugerat că un răspuns favorabil este puţin probabil. 
 
Condamnarea lui Berlusconi riscă să genereze o criză politică de proporţii, în contextul în care Guvernul condus de Enrico Letta este susţinut atât de Partidul Democrat (centru-stânga), cât şi de formaţiunea lui Berlusconi, PdL (centru-dreapta). Miniştrii şi parlamentarii care fac parte din partidul lui Silvio Berlusconi au avertizat deja că sunt pregătiţi să demisioneze în semn de protest faţă de condamnarea definitivă a fostului premier, care solicită reformarea justiţiei, ameninţând cu alegeri anticipate.
 
Cazul se referă la achiziţionarea de către trustul Mediaset a drepturilor de difuzare a aproximativ 3.000 de filme produse de companii precum Paramount si Fox. Trustul Mediaset, aparţinând familiei lui Silvio Berlusconi, a fost găsit vinovat că a cumpărat drepturi de difuzare, în intervalul 1995 - 1998, la preţuri majorate intenţionat, prin intermediul unor companii offshore, în scopul comiterii unor fraude fiscale.

 

×
x close