De notat că republica din Pacific a fost poligonul de testare a armelor nucleare americane în anii `50. SUA au testat aici bombe atomice şi cu hidrogen în perioada 1946-1958.
Laureatul Premiului Nobel, arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu, a lăudat iniţiativa Insulelor Marshall şi a subliniat că nerespactarea unor angajamente internaţionale şi încălcarea legii fac ca lumea întreagă să fie mult mai periculoasă.
"Trebuie să întrebăm de ce aceşti lideri îşi încalcă constant promisiunile şi pun întreaga lume în faţa unui risc devastator", susţine Desmond Tutu.
Insulele Marshall s-au adresat celor nouă puteri nucleare globale (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, India, Pakistan, Coreea de Nord şi Israel), acuzându-le că "resping flagrant justiţia umană", informează The Guardian.
O plângere penală adiţională a fost adresată direct Statelor Unite şi a fost trimisă Tribunalului Federal din San Francisco, relatează şi agenţia Reuters.
În 1944, Insulele Marshall au fost ocupate de forţele aliate şi au ajuns să fie controlate de către SUA în 1947. În perioada 1946-1958, Statele Unite au desfăşurat în acest loc 67 de teste nucleare, toate fiind considerate "atmosferice". Cel mai mare test de acest gen a avut numele de cod "Bravo": un dispozitiv de 15 megatone a fost detonat la 1 martie 1954 în atolul Bikini.
Experţii pretind că "Bravo" a fost echivalent cu 1000 de bombe atomice, similare celei folosite în bombardamentul din Hiroshima.
În 1956, Comisia de Energie Atomică a Statelor Unite ale Americii a catalogat Insulele Marshall ca fiind "cel mai contaminat loc de pe suprafaţa planetei".
"Cetăţenii noştri au suferit traume catastrofale şi irecuperabile din cauza acestor arme şi ne dorim ca nimeni din lume să nu mai experimenteze vreodată aceste atrocităţi", declară ministrul de Externe al Insulelor Marshall, Tony de Brum, citat de Reuters.
"Existenţa armelor nucleare şi riscul teribil pe care îl reprezintă, continuă să ameninţe viaţa noastră, a tuturor oamenilor din lume", a menţionat diplomatul din Pacific.